Честит 3 март, българи!

 Честит 3 март, българи!

С чествания в цялата страна отбелязваме 138-та годишнина от Освобождението на България. Историческият връх Шипка посреща хиляди патриоти, които ще отдадат почит пред подвига и саможертвата на героите. На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и се създава отново българската държава след близо 500-годишно османско владичество.

Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа. Нейното население наброява 4 800 000 души. Договорът, от една страна, решава проблема с легитимността на българската държавност, а от друга – е убедително доказателство за българското териториално присъствие на Балканския полуостров.

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 г. датата е обявена за национален празник.

Необходимо е да се отбележи, че тази година за първи път отбелязваме празника в ситуация на влошени отношения както с Турция, така и с Русия.

Честит национален празник!

Вирни се горе