Чепеларе поиска Дора Янкова да спаси Районния съд в града

Чепеларе поиска Дора Янкова да спаси Районния съд в града

Смолянският депутат от Коалиция за България Дора Янкова посети Чепеларе, където проведе среща с Гражданско сдружение „Инициативен комитет за защита на Районния съд в Чепеларе. Срещата бе по инициатива на Анелия Почеканска и адвокат Иванка Сивинова от сдружението. Участие взе и областният управител на Смолян инж. Димитър Кръстанов. В доклад на председателя на Окръжен съд – Смолян преди няколко месеца е предложено Районният съд в Чепеларе да се закрие, заради слабата му натовареност откъм дела, което предизвика напрежение сред жителите и институциите.

Представителите на Инициативния комитет заявиха пред Янкова, че чепеларци не приемат мотивите и предложението за закриване на Районния съд и административния район, срещу което са събрани и 3000 подписа. Те подчертаха, че закриването ще доведе до сериозни миграционни процеси. Икономическото състояние на населението, разпределението му по населените места, достъпността през зимата също са сред мотивите съда да остане. Заради безработицата хората няма да имат възможност да пътуват до Смолян или Асеновград, което ще влоши обслужването и предоставянето на услуги. Има и опасения, че закриването на съда ще доведе до ръст на престъпността в Чепеларе и Пампорово.

Представителите на Инициативния комитет категорично ангажираха Дора Янкова да застане на тяхна страна и я призоваха да води преговори с Любен Хаджииванов – председател на Окръжен съд – Смолян, Лазар Груев – Председател на Върховния касационен съд и правосъдният министър Зинаида Златанова с предложение – преписката за закриване да се оттегли. Жителите на община Чепеларе са категорични, че това е парадокс, като никъде досега няма случай на закрит съд. Съдебната институция е първата в Родопите след освобождението. В подкрепа на съда има и решение на Общинския съвет с протестна декларация от всички съветници. Получено е и становище на главния прокурор от 16 юли т.г., който подкрепа съществуването на съда и ще постави проблема във ВСС. Омбудсмана също е подкрепил гражданите.

В Чепеларе Дора Янкова обсъди и готвените промени в Закона за горите. Собственици на дърводобивни и дървопреработвателни предприятия подкрепиха борбата срещу лобистките текстове и призоваха за въвеждане на открити конкурс и възможността за договори за дългосрочен добив на дървесина, което ще позволи предвидимост и възможност за инвестиции и иновации.

Вирни се горе