Божието благословение да бъде над Момчиловци!

     Божието благословение да бъде над Момчиловци!

„Честит празник на всички именици в Момчиловци! Божието благословение да бъде над вас, над чадата ви и домовете! Господи, благослови всички нас да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта!“ Така се обърна архиерейският наместник архимандрит Висарион към богомолците, дошли да почетат храмовия празник на църквата „Св.св. Константин и Елена“ в селото.

Празничната света божествена литургия оглави Негово Високопреподобие архимандрит Висарион в съслужие с председателя на храма протойерей Николай Рангелов и секретаря на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков. Помощник бе иподякон Валери.

Спазвайки правилата за предпазваме от вирусната инфекция, миряните пристъпваха благоговейно към иконите, запалваха си свещи и се помолваха, принесоха много хляб и сладкиши с десетки имена за здраве и благополучие, за които молитвите прочете протойерей Рангелов.

Равноапостолните светии цар Константин и майка му царица Елена са почитани с душа и сърце от много вярващи като Христови последователи, оставили пример за нас с живота и делата си. В житията им се посочва, че цар Константин /274-337/ утвърждава християнството за официална религия в източната част на Римската империя – Византия. Той издигнал първата християнска столица в света – Цариград /Константинопол/ . Свикал Първия вселенски събор в 325 година против ереста на Арий. Едно предание гласи, че през нощта срещу важно сражение цар Константин видял в небето кръст и чул думите: „С този знак ще победиш!“ И победил. А благочестивата му майка царица Елена спомага да се намери Христовият Кръст на Голгота, Йерусалим.

За вярващите храмовият празник в Момчиловци донесе радост и надежда за по-добри и спокойни дни. На празника заедно с миряните бе и кметицата на селото Сийка Суркова.

Росица Примовска

Вирни се горе