Борис Илиев: Стажът ми в “Арексим” беше повече от удовлетворяващ

Борис Илиев: Стажът ми в “Арексим” беше повече от удовлетворяващ

“Стажът ми във фирма “Арексим” беше повече от удовлетворяващ”. Това сподели в интервю за Smolyannews.com Борис Илиев – един млад, образован и мотивиран младеж, който през лятото беше на стаж в “Арексим Инженеринг” Смолян.

Вие сте студент в чужбина,по-конкретно във Франкфурт,Германия какво изучавате там?

Изучавам финанси и широко разпространената специалност в днешно време, “Бизнес”.

Как попаднахте на стаж в “Арексим Инженеринг” АД Смолян?

Първоначално научих за компанията от мой приятел, който е от Смолян. В последствие разбрах, че собственикът на предприятието е близък приятел на моят баща и всъщност така попаднах в компанията на стаж. Един факт, който споделям на теб сега, е че пазех последното в тайна, за да избегна всякакъв вид предразсъдъци към мен и сам да си изградя “имидж” за краткото време, което прекарах там. Мисля, че до някаква степен успях.

Какви са впечатленията ви от фирмата, начина на работа и организацията в предприятието?

Фирмата, безспорно, е нещо уникално и рядко срещано в нашата държава. Организацията наистина е на много високо ниво и по нищо не отстъпва на други световни компании. Едно доказателство, което подкрепя думите ми, е че няма начин структура с такива размери да оцелява и да се развива, ако липсва организация.

С какво ви обогати стажа в  “Арексим Инженеринг” АД и каква е ползата от стажантските програми?

Програмата, която аз следвах, се състоеше от преминаване през всеки един отдел на предприятието, но редът, по който минавах през тях, беше от изключително значение. Това за мен е в основата на опознаването на един бизнес, независимо какъв е той. Аз нямах и капка представа какво всъщност се случва в този завод, имам бегли инженерни познания от обща култура, но за момент не съм останал объркан или не разбрал защо даден процес се случва по определен начин именно заради тази подредба, която следвах. Това е доказателство, че наистина се работи усилено върху изграждането на тези програми и ако човек има желание, наистина може доста да задълбае в дейността на предприятието и да разбере дали би искал да се занимава с това в бъдеще. За мен най-голямата полза от стажа ми в “Арексим” бе да имам възможността да се срещна и работя дори и с най-високопоставените хора в предприятието и да присъствам на срещи, които води изпълнителният директор. Никъде по света не се е чуло и видяло стажант да има такава възможност във фирма, в която работят близо 900 души.

Сподели, за проекта по който си работил с колегите, реалното му приложение и очакваните резултати от него?

Проектът, по който работихме с колегите, е нещо съвсем ново в компанията и е свързан с прецизно обработване на запитвания от клиенти, чрез математически формули и изчисления. Целта му всъщност е амортизацията на оборудването в завода да се сведе до минимум и да се води статистика на поръчките, които не могат да бъдат приети по една или друга причина. Въз основа на това вътрешно събиране на данни могат да се планират бъдещи инвестиции с доста намален риск.

На какво ниво са условията на труд, възможността за развитие и израстване на младите хора тук и какъв е микроклимата в предприятието?

Както споменах по-горе, щом един мотивиран стажант се среща с изпълнителния директор във връзка с нововъведение в компанията, смятам, че можете сами да прецените каква е възможността за развитие на младите хора в “Арексим”. Условията на труд са на доста високо ниво и това е факт. Хората говорят, оплакват се от тях и т.н., но аз си водих едно мини-проучване, основано на два въпроса: “Някога бавили ли са ви заплатите? и “Фирмата осигурява ли ви на реалната заплата, която взимате?”. Повярвайте ми, не получих нито един път отговори, различни от “Не.” на първия въпрос и “Да.” на втория. Дори стажантите като мен подписват трудови договори и им се плащат осигуровки. Аз лично не мога да назова друга изцяло българска компания, в която това нещо да се случва.

Удовлетворен ли си от стажа във фирма “Арексим Инженеринг” и би ли препоръчал на повече млади хора да се възползват от този вид програми?

Стажът ми в “Арексим” беше повече от удовлетворяващ и със сигурност препоръчвам на другите млади хора, които са на този етап от живота си, да правят такъв тип стажове, а не да бъдат водени изцяло от материалния интерес, търсейки си просто някаква работа за лятото. Защо? Защото такъв тип стаж, който предлага поглед върху всеки един елемент от предприятието, може коренно да промени насоката, в която искат да се развиват, а когато това се случи на един по-ранен етап, все още ще имат време да започнат отначало.

Вирни се горе