Борино отново на протест, искат по скоро отваряне на болницата в Девин

Борино отново на протест, искат по скоро отваряне на болницата в Девин

Около 500 души протестираха в Борино с искане за по-скорошно отваряне на болницата в Девин, която е затворена от близо две години. На лечебното заведение, което преди време фалира и по тази причина се наложи да бъде закрито, разчитат около 30 000 жители на Девин, Борино и Доспат, обясни председателят на инициативния комитет в тези три общини Валентина Павлова, съобщава бТВ.

По думите на Павлова по време на протестната акция в Борино се е стигнало до блокада на главния път Девин-Доспат, продължила около 15 минути. Протестиращите са заявили, че докато не се отвори болницата в града, ще протестират всеки ден.

Във вторник протестите продължават в доспатското село Касъка, а вдругиден пак в Борино.

„Ако няма решение на проблема и приемственост до края на седмицата и не се проведат разговори с представители на властта, жителите на трите общини ще блокират изцяло пътищата Смолян-Пловдив и Доспат-Гоце Делчев и са готови на гражданско неподчинение”, категорична е Павлова.

Преди година жителите на Девин внесоха подписка, подкрепена от 4000 души за скорошно отваряне на болницата. Сега има още около 5000 подписа, събрани от жителите на Борино и Доспат. „Хората вече са крайно решени да се стигне до кардинални мерки. Ще се стигне до блокади на централните пътища – има или няма разрешение за това, хората ще преминат към гражданско неподчинение”, закани се още председателят на инициативния комитет. Миналата година протести по повод закритата болница в Девин имаше и в столицата.

Вирни се горе