Болести на сърцето и ракови заболявания са основна причина за умиранията в областта

Болести на сърцето и ракови  заболявания са основна причина за умиранията в областта

Основна причина за умиранията в Смолянска област остават болестите на органите на кръвообращението, чийто интензитет е 787.4 на сто хиляди население, а относителният им дял е 61%. Честотата на умиранията от болести на органите на кръвообращението сред жените е значително по-висока отколкото при мъжете – жени - 826.0 на сто хиляди, мъже - 746.8 на сто хиляди, показват данните на смолянската статистика.

Сред болестите на органите на кръвообращението с най-голяма социална значимост са – исхемична болест на сърцето, с относителен дял в общия брой на умиранията - 20.1% и честота на умиранията - 227.0 на сто хиляди души от населението. На следващо място са мозъчносъдови болести, с относителен дял в общия брой на умиранията - 16.6% и честота на умиранията - 214.6 на сто хиляди души. Хипертонични болести – 13.2% и честота на умиранията - 170.8 на сто хиляди души от населението.

На второ място са умиранията от новообразувания, чийто интензитет в сравнение с предходната година се увеличава – от 243.9 на сто хиляди души от населението, на 270.7 на сто хиляди души от населението. Относителният дял в общия брой на умиранията е 21%.

Смъртността сред мъжете от новообразувания е много по-висока отколкото при жените. С най-голяма честота сред тези болести са умиранията от злокачествени новообразувания на храносмилателните органи и злокачествени новообразувания на дихателните органи и гръдния кош, сочи още статистиката.

На трето място са умиранията от болести на дихателната система с относителен дял - 5% и честота на умиранията - при мъжете - 99.9 на сто хиляди души от населението, при жените - 32.2 на сто хиляди души от населението.

В структурата на останалите причини за смъртност следват болести на храносмилателната система, болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата, пикочно-половата система и др. 2.7% от смъртните случаи са от външни причини т.е. те не са причинени от заболяване, а от травми и отравяния. Честотата на умиранията е 35.5 на сто хиляди. Тук са класифицирани транспортните злополуки и умишленото самонараняване, които са с честота на умиранията, съответно 4.1 на сто хиляди и 7.4 на сто хиляди от населението, допълниха от териториалното статистическо бюро.

Вирни се горе