Близо 500 клиенти на НАП Смолян обявиха доходите си

Близо 500 клиенти на НАП Смолян обявиха доходите си

Eдноличните търговци плащат 15% данък върху доходите си от стопанска дейност

Доходите от стопанска дейност на едноличните търговци се облагат със ставка от 15%, а за останалите доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, всички физически лица заплащат 10% данък. Така например едноличен търговец, чиято дейност е производство на млечни изделия, ще заплати 15% данък върху годишната данъчна основа като ЕТ. В същото време, ако собственикът на предприятието на едноличния търговец е получил хонорар по граждански договор, то този доход ще се обложи с данък върху общата годишна данъчна основа в размер на 10 на сто. Едноличните търговци, които през 2017 г. не са осъществявали стопанска дейност и не са придобили други доходи, подлежащи на деклариране, не са задължени да подават годишна данъчна декларация през 2018 г.

От началото на данъчната кампания са приети близо 500 декларации на граждани от Смолян и областта, от тях 327 са подадени по електронен път с електронен подпис и персонален идентификационен код, които са с 240 повече в сравнение със същия период на 2017 г.

Годишната данъчна декларация може да бъде изтеглена от интернет сайта на НАП – www.nap.bg. Формулярите се подават до 30 април 2018 г., като декларираният данък за довнасяне по декларацията трябва да бъде внесен в същия срок.

И тази година е предвидена възможност при откриване на грешка в декларираните данни лицата имат право еднократно в срок до 30 септември на годината, следваща годината на придобиване на дохода, да правят промени чрез подаване на нова декларация. Повече информация, както и помощ при попълване на преводните нареждания, на пощенските записи и на данъчните декларации клиентите на НАП могат да получат на информационния телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.

Вирни се горе