Безработицата в област Смолян бележи значителен спад през първото полугодие на 2016 г.

Безработицата в област Смолян бележи значителен спад през първото полугодие на 2016 г.

След дългогодишен период Област Смолян успя да излезе от челните места по най-висок процент равнище на безработица в страната. Според данни от Агенция по заетостта за месец юни 2016 г., област Смолян вече е на седмо място, с 14,1 %, след областите Видин, Враца, Монтана, Търговище, Сливен и Силистра.

В сравнение с предходната година, през настоящото шестмесечие входящият поток намалява с 11,4% за целия регион, обслужван от ДРСЗ – Пловдив, като това основно се дължи на намаляване на групата на новорегистрирани, с минус 12,7%. За област Смолян това намаление във входящия поток безработни лица е най-високо, с 23%. Намалението е регистрирано за всички групи в професионално-квалификационната структура на безработни лица. Друга характеристика, сходна и с предходния период е, че повече от половината новорегистрирани безработни са лица, съкратени от частния сектор, основно от сектор „Услуги”. Леко увеличение има в изходящия поток, като за региона то е с 3,4% в сравнение със същия период на миналата година. За област Смолян, увеличението е с 2%. Благоприятните тенденции през настоящото шестмесечие се дължат на превъзходството на изходящия поток над входящия, в целият регион на обслужване.

В половата структура, традиционно продължава женската безработица да има по-висок относителен дял, като за област Смолян тя е най-висока – 59% /5 610 жени/. Като цяло се увеличава дела на по-възрастните безработни лица /жени над 50 години и на мъже над 55 години/ в целия регион. В териториален аспект продължава да е водещо мястото на възрастни безработни, регистрирани в ДБТ – Мадан, 57%, а от тях – 66% са женска безработица. В същото време, област Смолян е с най-малък дял безработни младежи, едва 6% от общия брой регистрирани безработни лица. За сравнение – младежката безработица в Пловдивска и Пазарджишка област са съответно 16% и 14%. Данните оповести областна администрация – Смолян.

През настоящия период намаление е регистрирано и в дела на безработните лица с намалена работоспособност, с 9,8% за целия регион. Въпреки това намаление, ДБТ Златоград остава с относително най-висок дял регистрирани лица от тази рискова група – 11,1%.

Професионалната структура на безработните лица е слабо променена в сравнение с предходния период, като се забелязва тенденция към увеличаване дела на безработни лица със средно образование, въпреки, че лицата с ниска квалификация остават преобладаващ процент в целия регион. Включването на безработните в програми и насърчителните мерки за заетост остава една от възможностите за реализация на пазара на труда, а за работодателите това е допълнителен стимул да наемат безработни лица. Заявените работни места по програми за заетост за целия обслужван регион са 18% от общия брой заявени свободни работни места. От тях 97% са места на вторичния трудов пазар. Регистрирано е леко намаление в броя на субсидираните работни места с 11% за целия регион, в сравнение с предходната година.

От устроените на работа през шестмесечието в област Смолян, чрез посредничеството на бюрата по труда, 76% са на първичния пазар и 23% по програми. Броят на ново включените в насърчителните мерки по ЗНЗ и програми и мерки за заетост и обучение за област Смолян за периода е 475 лица.

Вирни се горе