БЧК започва поетапното предоставяне на пакети с хранителни продукти на нуждаещи се

БЧК започва поетапното предоставяне на пакети с хранителни продукти на нуждаещи се

Над 7 хиляди нуждаещи се жители в област Смолян ще получат индивидуални пакети с хранителни продукти

БЧК започва поетапното предоставяне на индивидуални пакети с хранителни продукти на общо 297 460 уязвими български граждани. По график в Смолянска област първи помощите ще получат в община Баните, а пунктът е в с. Оряховец, който ще отвори на 7 януари. На следващия ден ще се раздават хранителните пакети в Борино, като поетапно ще са разкриват пунктовете и в другите общини. Последно помощите ще се раздават в община Чепеларе – 18 февруари, съобщиха от БЧК Смолян.

Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на БЧК. Всеки правоимащ ще получава съответните продукти срещу документ за самоличност и подпис.

Всеки включен в списъците на Агенцията за социално подпомагане ще получи по 24,070 кг от 16 вида хранителни продукти – спагети – 1,5 кг; говеждо в собствен сос – 0,300 кг; леща – 3 кг; захар – 3 кг; гювеч – 1,6 кг; зелен фасул – 2,4 кг; лютеница – 0,500 кг; грах – 1,6 кг; домати стерилизирани – 1,6 кг; говежди кюфтета в бял сос – 0,600 кг; риба херинга – 0,170 кг; пиле фрикасе – 0,300 кг; зрял боб – 2 кг; конфитюр – 0,500 кг; ориз – 2 кг; олио – 3 л.

Помощта е предоставена от Европейския съюз по програма „Разпределяне на храни от интервенционалните запаси на Европейския съюз”. Финансирането на закупуването на хранителни продукти за социално слабите българи се осъществява със средства на Европейския фонд за гарантиране на земеделието.

Вирни се горе