Батков заделя 500 хиляди евро за изографисването на "Св. Висарион Смоленски"

 Батков заделя 500 хиляди евро за изографисването на "Св. Висарион Смоленски"

Адвокат Тодор Батков ще отдели около 500 хиляди евро, за изографисването на църквата “Св. Висарион Смоленски”. Това стана ясно на прощалната пресконференция на Батков, като собственик на ПФК Левски.

„ Сега може би, ще мога да отделя средства, за да изографисам храма, който построихме с жена ми в Смолян. Ще трябва да заделя около 500 хиляди евро. Може би, защото не го свърших и Бог се отвърна от мен през последните години“, каза Батков.

Църквата „Св. Висарион Смоленски“ е осветена на 2 юли 2006 година. Тя носи името на Висарион Смоленски – местен епископ и мъченик от 17 век.

Строежът на църквата започна през 2002 година и бе финансирано с частни дарения на стойност около 3,5 милиона лева, като около 2/3 от тях са дарени от предприемача Тодор Батков. Църквата има 11 камбани, произведени от руската компания ЗИЛ, най-голямата от които е с маса 2 тона.

Сградата е построена по архитектурен проект на местните архитекти Антон Тодоров и Николай Бечев, а конструктор е Ангел Бедров. Главният иконостас е изработен от Кънчо Цанев, а иконите са рисувани от група иконописци, под ръководството на Елена Дечева и Дечко Дечев.

Вирни се горе