Майка на 6 деца от Смолян: Раждайте вкъщи!

Майка на 6 деца от Смолян: Раждайте вкъщи!

36-годишната Юлия Петкова роди шестото си дете вкъщи. Акушира й единствено собственият й съпруг Чавдар. Малкото момиченце ще носи странното име Хармония.

Петкови са известни в Смолян, където е домът им, като чудаци. Част от съгражданите им дори директно считат, че са откачалки. Чавдар е затънал в дългове, защото разработва проект за къщи, които сами се отопляват. Дотам е хлътнал с парите, че банките вече разпродават имуществото му. Фамилията живее буквално от въздуха – карат на детските и майчинството на Юлия. Многодетният татко очаква премиерът Бойко Борисов да даде рамо на проекта, както е обещал.

Бебето Хармония се родило без никакви усложнения, разказва Юлия за “Труд”. Природата е помислила за всичко, няма нужда да се ходи за едно раждане на чуждо място, каквото е болницата. Нали виждате какво става в “Шейново”, коментира младата майка. Ден след като е дала живот на шестото си дете, тя е подвижна и усмихната, не личи по нищо какво е преживяла 24 часа преди това. Синът й Давид е раждан именно в печално прочулата се болница “Шейново”: не искам да си спомням, категорична е Юлия.

Родителите Петкови вече имат опит от домашно раждане: случва им се за втори път. С времето те се убеждавали, че колкото по-малко човекът пречи на природните закони, толкова по-добре за него. Много от неприятните или опасни неща, които могат да се случат на една родилка в болницата, са причинени от стреса, който тя изживява в новата среда. Петкови са по-скоро пантеисти, отколкото християни – но всичките им деца носят имена на пророци или свети за християнството места: Матей, Йоан, Давид, Аурелия, Синай и Хармония. Семейството прекарва топлите месеци на просторна поляна в Родопите, където разчита на спартански условия, но не е лишено от постиженията на цивилизацията. Таткото-изобретател осигурява чрез слънчев колектор енергия за хладилник и печка, а майката отглежда в малък парник екологично чисти зеленчуци.

Вирни се горе