България и Гърция с общ проект за противопожарни кули

България и Гърция с общ проект за противопожарни кули

15 наблюдателни кули с метеорологични станции ще бъдат инсталирани в горите в област Смолян, а 5 – в префектура Ксанти в Гърция до края на септември. Финансирането е по европейски трансграничен проект за пожарна безопасност на обща стойност 831 хил. евро.

Камерите ще засичат пожарите с помощта на сателитна информация от Космоса. След това ще се насочват направо към огнището, а специален софтуер ще прави компютърна симулация, за да „предскаже” в каква посока и с каква скорост ще се разпространи стихията. До 30 мин. Огнеборците ще знаят къде е пожарът и с каква техника да го гасят.

Системата за видеонаблюдение включва 20 кули и е разработена от екип от учени на СУ „Св. Кл.Охридски”. Вече са инсталирани първите 8 кули на българска територия.

Всяка от тях струва около 12 хил. евро и наблюдава радиус от 5 км. Чрез интернет връзка информацията ще се постъпва директно в областната администрация на Смолян.

Автоматичните метеорологични станции на кулите ще докладват още за температурата и влажността на въздуха, посоката и скоростта на вятъра.

Вирни се горе