Баба Марта обеща на дечица да ги научи да предат

Баба Марта обеща на дечица да ги научи да предат

Офисът на Съюза на инвалидите в Смолян в сградата на Общината не бе случайно избран за детски празник по повод 1 март /Баба Малка/ и 3 март /Националния ни празник/. Вместо в заведение, както досега, нека да се знае, че и на работно място може да се случи празник и то задушевен, подготвен от сърце и с радост за децата с увреждания. Организатори за пореден път бяха Съюзът на инвалидите с председател Захаринка Славчева и областният координатор Петя Николова, Детска доброволческа организация „Чисти сърца“ към храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ и Клуб по вероучение „Чисти сърца“ към храм „Св. Висарион Смоленски“. Желани гости бяха представители на Съюза на слепите с председател Теменужка Миткова и Дома за стари хора в с. Фатово. Добри хора помогнаха да се закупят лакомства, а от Коледната благотворителната касичка в храм „Св. Висарион Смолянски“ бяха заделени средства да се осигурят книжки с приказки.

Като на празник – всички бяха весели, радваха се, че са заедно. Баба Марта ги изненада в родопска носия и с хурка с бяла и червена вълна, от която започна да изприда конци за мартенички. Обеща на децата да ги научи да предат, като им каза, че всичко се постига с много труд и вяра. Акордеонистът Златко Златев пък започна да разпява децата, Захаринка Славчева да благодари, а Петя Николова да поднася почерпки.

Един спокоен и весел следобед като в голямо и задружно семейство. Поради снежните затруднения някои родители не успяха да доведат децата си, но подаръчета има и за тях. Доброволците изготвиха красиви български символи /мартенички/ и за милите баби и дядовци от Дома в с. Фатово, за дневен дом „Звънче“ и Дома за деца на Каптажа. Винаги е леко и благотворно да се работи заедно за определена кауза – в случая децата с увреждания да се чувстват равни, достойни, ценени.

Росица Примовска

Вирни се горе