АРО организира днес българо-гръцка работна среща

АРО организира днес българо-гръцка работна среща

Днес от 11.00 часа в зала 211 на Община Смолян ще се проведе българо-гръцка работна среща, която се организира от Асоциацията на родопски общини със съдействието на Община Смолян, съобщи Златка Николова – изпълнителен директор на Асоциацията на родопски общини.

В работната среща участие ще вземат представители на общини, туристически агенции, туроператори и хотелиери от гръцките общини Александруполис, Самотраки, Суфли, Орестиада и Дидимотихо, както и местни власти, хотелиери, туристически агенции и нестопански организации работещи в сферата на културата и туризма от общините Смолян, Чепеларе, Рудозем, Мадан и Баните.

Целта на срещата е да се обсъдят възможности за развитие на културния туризъм между двата погранични региона, както и разработване на общи туристически пакети и услуги.

Домакин на работната среща ще бъде кметът на Община Смолян и председател на Асоциацията на родопски общини Николай Мелемов.

С работната среща в Смолян започва шестдневна рекламна обиколка в областите Смолян и Кърджали, която се реализира по проект „Популяризиране на културното наследство на Еврос и Смолян чрез алтернативен туризъм”/ ЕВРОС-СМОЛЯН ПЪТЯТ НА КУЛТУРАТА . Проектът се изпълнява от Асоциацията на родопски общини и Регионално сдружение на общините на Източна Македония и Тракия (Гърция).

По време на рекламната обиколка гръцките гости ще посетят над 15 културни обекти и забележителности, между които регионален исторически музей „Стою Шишков”, планетариума и църквата „Св. Висарион Смоленски” в Смолян, музеят на родопския карст в Чепеларе, етнографският комплекс в Широка лъка, музейната сбирка към читалище „Родопска просвета-1923” в Девин. В Мадан гръцката делегация ще посети кристалната зала, а в Златоград – етнографския ареален комплекс, музея на просветното дело и църквата „Успение Богородично”. Програмата включва и разглеждане на регионалния исторически музей в Кърджали, както и други културни обекти и забележителности.

В общините Златоград и Девин местните власти и представителите на туристическия бизнес от Златоград, Девин, Борино, Доспат и Неделино ще дискутират с гръцките си колеги възможностите за развитие на културния туризъм в двете съседни страни.

Проектът „Популяризиране на културното наследство на Еврос и Смолян чрез алтернативен туризъм”/ ЕВРОС-СМОЛЯН ПЪТЯТ НА КУЛТУРАТА се финансира от програмата „Европейско териториално сътрудничество Гърция-България” (2007-2013) чрез Европейския фонд за регионално развитие и национални средства на Гърция и България

Вирни се горе