Архива в Смолян отбеляза Международния ден на архивите с обявяване на дарител, читател и приятел на архива за 2019 г.

Архива в Смолян отбеляза Международния ден на архивите с обявяване на дарител, читател и приятел на архива за 2019 г.

С оглед спазване противоепидемични мерки в страната, Държавен архив – Смолян отбелязва 9 юни – Международния ден на архивите, с обявяване на определените за дарител, читател и приятел на архива за 2019 г.

За ЧИТАТЕЛ на годината за 2019 в Държавен архив – Смолян е определена МАРИЯ НИКОЛОВА ХЕКИМОВА – доктор по педагогика.

През 2019 г. г-жа Хекимова има 52 посещения в архива и 215 бр. използвани архивни единици по темата: Предучилищно образование в Смолянско.

За ДАРИТЕЛ на архива за 2019 г. е определена доц. ЕЛЕНА ВАСИЛЕВА МЕРАКОВА. Доц. Елена Меракова завършва СУ “Св. Климент Охридски” през 1963 г. В периода 1962-1969 г. работи като учител и нещатен инспектор по български език и литература. От 1969 г. е преподавател в Учителски институт “Дичо Петров” – Смолян. От 1982 г., в качеството си на старши преподавател, е ръководител на студентски кръжочни групи по диалектология и краезнание, и студентски образователно-научни експедиции в Родопите. От 1990 г. е главен асистент, а през 1995 г. защитава доцентска степен, като преподавател в ПУ “Паисий Хилендарски” – Филиал Смолян.

През годините посещава различни специализации – 1986 г. в Института по славяноведение – Катедрата по лингвоетнография в Москва, през 1994 г. задочна специализация по социолингвистика и лингвистична география в Софийския университет, през 1999 г. специализация в Института за източни езици в Париж. Работи в областта на диалектологията, етнолингвистиката, старобългарския език, съвременния български език (фонетика, лексикология, морфология). През 2001 г. участва в проекта “Традиционни и съвременни образци в детския фолклор в Родопите. Езиково-музикален аспект”. Има много научни публикации. Нейни материали са поместени в местния и национален периодичен печат, и религиозни онлайн сайтове.

Член е на Съюза на учените в България, Международно социолингвистично дружество в България с център СУ “Св. Кл. Охридски” и други регионални културно-обществени институции. Като деен общественик доц. Елена Меракова се включва в почти всички културни и обществени прояви в града.

Още през 2013 г. в Държавен архив – Смолян е открит личен фонд на доц. Меракова, но основното й дарение е извършено през 2019 г. Дарените документите имат изключително значение за езикознанието и краезнанието. Сред тях са хабилитационния й труд: “Ономасиологична характеристика на сватбения обред в Средните Родопи”. Други научни трудове сред дарените материали книгите “Умалителността в родопските говори” и “Език и духовност”. Предадени в архива са работни варианти на научни статии по диалектология, свързани с проучвания за старобългарското наследство в централнородопските говори, деминутивите в Смолянските говори, детския фолклор в езиково музикален аспект, езиковата игра и рекламата.

Като ръководител на кръжочници доц. Меракова е съхранила снимки, анализи и отчети за резултати от диалектоложки и езиковедски експедиции на студенти в Родопите.

Доц. Меракова изготвя родови схеми на род Попратилови и род Герджикови, чийто представител е тя. Волята на дарителката е част от материалите да се отнесат и към личния фонд на известния български математик Стоян Попратилов. Голям обем са и предадените от фондообразувателката фотодокументи, като голяма част от тях са снимките от пътувания на преподавателката в страната и чужбина. С предадените документи, доц. Меракова оформя особено интересен личен фонд, който би представлявал интерес, както за специалистите, така и за любителите краеведи.

За ПРИЯТЕЛ на архива за 2019 г. е определена ДАРИНА СТЕФАНОВА СЛАВОВА – библиотекар в отдел „Справочно-библиографски и краезнание“ на Регионална библиотека „Николай Вранчев“ – Смолян. Работа ни с регионалната библиотека в града е вече традиция от години. Съвместно сме реализирали документалните изложби „Николай Вранчев – 135 г. от рождението му“, „Родопският Софроний“ – посветена на 100 години от рождението на свещ. Константин Канев, „Регионална библиотека „Николай Вранчев“ – територия на духа“, „Проф. Асен Василев – творец и педагог“ и др., като във всички тях Дарина Славова вземаше активно участие с изготвянето и представянето на презентации и др.

Почти винаги при подготовката на научните ни и други публикации, прибягваме до нейната помощ – ползването на книги и други източници от Регионалната библиотека, извършването на библиографски справки, и безвъзмездното предоставяне на необходимите ни материали, включително и такива, съхранявани в други библиотеки в страната. Незаменим помощник е при издирване на информация за фонодообразувателите, при попълване на биографични пропуски и библиографски справки. При извънкласните училищни занимания, именно чрез съвместна работа на г-жа Дарина Славова и архивните служители, запознаването на подрастващите с местната история и културни институции, е много по-пълноценно и всеобхватно. Нейно дело е и календарът на по-важните местни дати и събития, който с готовност ни предоставя и който изключително много подпомага работата ни при отразяване на различни годишнини на видни личности и събития от регионален мащаб. Освен при съвместната ни работа, г-жа Славова с присъствието си подкрепят и всички наши инициативи и мероприятия, провеждани в архива.

Грамотите ще бъдат връчени на наградените на 10 октомври – Деня на българските архиви, съобщи инж. Милка Матушева,началник на Държавен архив – Смолян.

Вирни се горе