Архимандрит Висарион възглави Летния храмов празник на църквата „Св. Николай Чудотворец“ в Смолян

Архимандрит Висарион възглави Летния храмов празник на църквата „Св. Николай Чудотворец“ в Смолян

Летен Никулден /9 май/ по традиция се празнува затрогващо в Устовската църква, носеща името на светеца Николай Мирликийски Чудотворец, почитан от широк спектър хора с различни разбирания и вероизповедания. Вътрешното чувство подсказва кому можем да се доверим, да се помолим и да ни помогне.

Празничната св. Литургия бе възглавена от архиерейския наместник архимандрит Висарион в съслужие на шестима свещеници – настоятеля на празнуващия храм отец Васил Маджаров, иконом Запрян Шиков от храм „Св. Неделя“, отец Димитър Михайлов от храм „Св. Висарион Смоленски“, отец Иван Марински“ от храм „Св. Дух“ /всички от Смолян/, протойерей Станимир Минков от храм „Св. Атанасий Велики“ – Чепеларе, и отец Николай Рангелов от храм „Св. св. Константин и Елена“ с. Момчиловци. Богослужението се съпровождаше от църковния хор с диригент Радка Чакърова. По време на литургията отец Васил отслужи петохлебие за духовно и телесно здраве, а в края на службата – раздадено на миряните.

Много вярващи от квартала, града и съседните села почетоха празника на свети Николай. Спираха се задълго с молитва и свещ пред чудотворната му икона в Устово. Летен Никулден се отбелязва за пренасянето на светите му мощи през 1087 г. от Мала Азия в Бари, Италия, където се намират и сега.

Секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков се обърна към множеството в църквата със слово за светеца, наричайки го верен пазител на Божието слово. Той припомни, че св. Николай е роден през втората половина на 3 век. Като божи угодник става архиепископ на град Мира в Ликия /Мала Азия/, умира на 6 декември 342 г. /тогава се чества Зимен Никулден/. Светите му мощи се пазели в родния му града до 1087 година, каза отец Запрян Шиков, докато врагове не започнали да нападат града и християните да намаляват. Пренесени били тържествено по море в Италия, където живеело многобройно гръцко население. Богослуженията като днешното се правят, за да възпеем, да възхвалим Свети Николай с една уста и едно сърце. Да прославяме неговите дела на Чудотворец, да следваме неговия пример, а той да дарува здраве, мир и любов. Архиерейският наместник архимандрит Висарион благослови вярващия народ. Три пъти произнесе „Христос Воскресе! И три пъти християните му отговориха: „Воистину Воскресе!“

Празникът завърши с раздаването на благословен курбан.

Росица Примовска

Вирни се горе