Архимандрит Висарион ще възглави литургиите в Смолян на Богоявление и Ивановден

 Архимандрит Висарион ще възглави литургиите в Смолян на Богоявление и Ивановден

Двата празнични дни за нашия народ – Богоявление /Йордановден/ и Ивановден /почитане на св. Йоан Кръстител/, ще бъдат отбелязани в Смолян с богослужения, възглавени от архиерейския наместник архимандрит Висарион.

В събота, 6 януари, когато е Богоявление /Йордановден/, в храм „Св. Висарион Смолянски“ от 9 ч. архимандрит Висарион ще възглави светата божествена Литургия, а от 10,30 ч. пред храма той ще отслужи Богоявленски Водосвет и ще освети Бойните знамена След това ще предвожда Литийното шествие до моста на Спортната зала, където във водите на река Черна в 11,30 часа ще хвърли Кръстът за здраве.

На Ивановден /неделя, 7 януари/ богослужението от 9,00 часа, възглавено от архимандрит Висарион, ще бъде в храм „Св. Неделя“ в кв. Райково – Смолян.

Двата последователни празника /Йорданов и Ивановден/ носят един знак – възхвала на Божия Син, роден за спасението на света и Неговото кръщение в река Йордан от Йоан Предтеча /Йоан Кръстител/. Тогава небето се е отворило, Св. Дух слязъл във вид на гълъб върху Христос и множеството чуло: „Този е Моят възлюбен Син, в когото е Моето благоволение!“ През вековете нашият български народ винаги тържествено и от сърце е тачил тези празници, съхранени от Църквата като ярка принадлежност към православното християнство.

Архиерейско наместничество – Смолян

Вирни се горе