Архимандрит Висарион отслужи божествена литургия за светите безсребърници Козма и Дамян

Архимандрит Висарион отслужи божествена литургия за светите безсребърници Козма и Дамян

Храмов празник отбелязаха днес на църквата „Св. св. Козма и Дамян“ в манастирския комплекс „Св. Пантелеймон“ над Смолян. В присъствието на много официални гости, свещеници и миряни, apxиepeйcĸият нaмecтниĸ apxимaндpит Bиcapиoн отслужи божествена света литургия.

Богослужението за светите чудотворци започна в 9 часа. По традиция бе отслужен празничен водосвет и бе дадена благословена трапеза. Празника уважи и заместник областният управител Владимир Гърбелов.

В животоописанието на двамата св. безсребърници чудотворци Козма и Дамян се посочва, че са братя, родени в Асирия, Мала Азия, от майка християнка и баща грък-езичник преди 4 век след Христа. Баща им починал рано, а майка им успяла благоверно да им предаде християнската вяра и добродетелите. Тя също е причислена към лика на светиците.

Братята по Божия промисъл изучавали усърдно лечебната сила на билките и с тях помагали на хора, а и на животни. Лекували безплатно, надарени от Бог с чудотворна лечебна сила. Те са покровители на лекари и на народни лечители. В краткото песнопение за тях /тропара/ се измолва: „Свети безсребърници чудотворци, помилвайте нашата немощ, даром получихте, даром дайте и нам!“ В този манастир много болни от цялата страна са получили изцеление.

Заместник-областният управител Владимир Гърбелов уважи Xpaмoвия пpaзниĸ нa цъpĸвaтa „Cв. cв. Koзмa и Дaмян“

Вирни се горе