Архимандрит Висарион: „Майка Божия да закриля и пази този град и Родопите!“

Архимандрит Висарион:  „Майка Божия да закриля и пази този град и Родопите!“

Така завърши благослова си архиерейският наместник на Смолянска духовна околия на празника „Покров Богородичен“ в Смолян. Параклисът в двора на Архиерейското наместничество организира своя осми храмов празник, наречен празник на вярата и радостта, празник за благодарност и възхвала на чудните Богородични знаци, с които видимо показва, че Тя спасява, закриля и милва искрено вярващите и молещите се.

Защо се празнува Покров Богородичен? Според писанието, на 1 октомври 910 г. сарацините /арабите/ нахлули в пределите на Византийската империя при император Лъв Мъдри. Изплашено от жестоките изпитания множество се събрало в цариградската църква Влахерна на всенощно бдение. Тогава „по чуден начин се явила Света Богородица, свалила покривалото си и като защита го простряла над хората. Опасността преминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания“.

Покров Богородичен в Смолян се отпразнува тържествено и многолюдно въпреки дъждовното време. Празничната света Литургия оглави архиерейският наместник архимандрит Висарион в съслужие с иконом Запрян Шиков от храм „Св. Неделя“ и отец Иван Марински от храм „Св. Дух“. С тях бяха иподяконите Илия и Георги, красивите песнопения огласяваше църковният хор. Богомолците в храма заедно изпълниха „Символът на вярата“ и „Отче наш“. След пост и изповед възрастни и дечица си взеха причастие.

По време на Литургията след възхвалните слова към Света Богородица архимандрит Висарион започна измолване на здраве и спасение за ктитори и миряни, за монаси и монахини, за тези, които влизат в този храм. Нека Бог с великото си милосърдие и Божията Майка, призова той, да пазят този град /Смолян/, всички градове и села, всички, които живеят с вяра.

Архимандрит Висарион отслужи и празничния водосвет, освети петохлебията и храната, раздадена след това на присътващите. На всички бяха подарени изображения на храмовата икона „Покров Богородичен“ с тропара й: „Богомайко, като гледаме твоя пречист образ, умилно казваме: покрий ни с чистия си покров и ни избави от всяко зло, като молиш твоя Син Христос да спаси душите ни.“

Вечернята с петохлебие преди празника бе отслужена от иконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, който благодари на всички, че са дошли в храма заедно да отбележат един от Богородичните празници – този на пречистия й покров.

Всяка година храмовият празник с радост се почета от ктиторското семейство Росица и Георги Чилингирова от Райково и техните наследници. Сега на празника присъстваше от името на всички Росица Чилингирова, която, гледайки множеството, тихо изрече: „Всички имаме нужда от вяра и закрила. Имаме нужда доброто да победи злото.“

Росица Примовска

Вирни се горе