Днес е Архангелова задушница

Днес е Архангелова задушница

Днес е църковният празник Архангелова задушница, който се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден (8 ноември). На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички, паднали в редовете на Българската армия. Архангеловата задушница, която предхожда големия празник на Свети Архангел Михаил, намира своето основание в християнската догматика за възкресението на мъртвите. Оттам идва и почитта към починалите, която ние като християни отдаваме при всеки помен и на задушниците през годината, съобщава БТА.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се раздават сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко месо, вино. Освен на близките, се раздава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати. Значението на Задушница е голямо. Това не е само ден, в който близките и роднините на покойника се събират край гроба му, за да “ядат и пият”. Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Според богослови това е връзката между земната и небесната Църква.

Панихида по повод на Архангелова (мъжка) задушница ще се състои във Военния мавзолей-костница на Софийските централни гробища. Панихидата ще бъде отслужена от Знеполския епископ Йоан и Стобийския епископ Наум. На този ден се отдава признателност и се почита паметта на загиналите български военнослужещи във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време. На ритуала в София, от 11.00 часа, ще присъстват президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Георги Първанов, министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, представители на ръководството на МО, висши офицери, военнослужещи от Столичния гарнизон, членове на военнопатриотичните съюзи.

По-късно в реставрирания храм “Свети Архангели” при Военната академия “Георги С. Раковски” ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите във войните и починалите през годините български офицери, възпитаници на военните на Негово Величество училища, организирана от Съюза на възпитаниците на военните на Негово Величество училища, Школата за запасни офицери и Родолюбивото войнство и гражданство.

На Архангелова задушница ще бъдат отслужени панихиди в памет на загиналите български воини и в гарнизоните Варна, Пловдив, Плевен, Шумен, Асеновград, в Добрич, както и в селата Росеново, Смолница и Ловчанци. В ритуалите почит ще отдадат военнослужещи от Българската армия. Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 година. Прекъснат е през 1946 година. През 1992 г. Министерството на отбраната и Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите възстановяват ритуала.

Вирни се горе