Ансамбъл „Родопа“ изпрати писмо до министъра на културата относно издръжката си

 Ансамбъл „Родопа“ изпрати писмо до министъра на културата относно издръжката си

Ръководството на ФА „Родопа“ и членове на синдикалния комитет изпратиха днес писмо до министъра на културата с молба за съдействие относно издръжката на фолклорен ансамбъл "Родопа"-Смолян. Ето и текста на писмото:

ДО

Д-Р ПЕТЪР СТОЯНОВИЧ

МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА

ГР. СОФИЯ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

На извънредна среща между ръководството на Фолклорен ансамбъл „Родопа” – Смолян и Синдикалния комитет се взе решение да се обърнем към Вас, в качеството Ви на Министър на културата с гореща молба за съдействие по разрешаване на проблема с издръжката на ансамбъла.

Поради тежкото финансово състояние на Община Смолян, съществува реална опасност за извеждането на ансамбъла от структурата на Общината. При невъзможността на Общината да издържа ансамбъла като общински културен институт, още миналата година Общински съвет – Смолян, взе решение да предложи на Министъра на културата и чрез него на Министерски съвет да определи статута на Фолклорен ансамбъл „Родопа” като регионален културен институт с територия на действие Област Смолян. Последва положително становище на Областния управител на Област Смолян пред Министерството на културата, както изисква Закона за закрила и развитие на културата. В последствие, по неизвестни за нас причини, процедурата беше прекратена.

Опасността да бъде закрит единственият на територията между Смолян и Ивайловград фолклорен ансамбъл, с богата творческа, 53-годишна история, ни кара да се обърнем към Вас с надеждата, че ще подновите процедурата за обявяване на ансамбъла за регионален институт.

Считаме, че тази стъпка ще бъде единствено спасителна, за да премине ансамбъла на смесено финансиране – държавно и общинско. Ако по някакви причини тази процедура не може да бъде рестартирана, то молим държавата, в лицето на Министерство на културата, да осигури субсидия за ФА „Родопа” – Смолян през държавните субсидии на читалищата, както това беше започнато и после спряно през 2013 г. Тези предложения отправихме по надлежния ред към нашия принципал – Община Смолян и към областния управител на Област Смолян инж. Димитър Кръстанов. Копия от писмата Ви изпращаме приложени.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Ръководството на Фолклорен ансамбъл „Родопа” – Смолян и Синдикалния комитет вижда във Ваше лице единствена надежда за спасяване на уникалната културна формация, каквато е ФА „Родопа” – Смолян.

Вие добре познавате културните ни традиции, знаете тяхното значение за днешния и утрешен ден на България. Считаме, че да проявите грижа към ансамбъл „Родопа” в този момент, означава да изпълните своя държавнически, управленски, професионален и човешки дълг.

Цялата смолянска общественост, всички родопчани, както и всеки, чието сърце поне веднъж е затрептявало заради родопската гайда и песен, ще Ви бъдат благодарни.

Като разчитаме много на Вашето разбиране и подкрепа, оставаме

С уважение,

МАРИЯ КИСЬОВА,

Директор на ФА „Родопа” – Смолян

ЗЛАТИНА УЗУНОВА,

Председател на Синдикален комитет при ФА „Родопа” – Смолян

Вирни се горе