Анастас Кирянов, конструктор в Арексим Инженеринг:Работата е интересна за мен, тъй като има неповторимост във времето и сложността

  Анастас Кирянов, конструктор в Арексим Инженеринг:Работата е интересна за мен, тъй като има неповторимост във времето и сложността

Анастас Василев Кирянов завършва средното си образование през 1989г. в Математическа гимназия „Васил Левски“ – гр. Смолян, специалност „Програмист“. В периода 1989 -1994г. е студент в Технически университет – филиал Пловдив, специалност „Технология на машиностроенето и металорежещи машини“. Трудовия си стаж започва на 1.06.1996г. във фирма „Аркос Инструмент“, като конструктор на инструментална екипировка (щанци, огъвачи, приспособления) , където работи до 8.02.1998 г. От 9 февруари същата година до днес, вече 18 години, работи като главен конструктор в „ Арексим Инженеринг“ ЕАД гр. Смолян.

„Постъпих във фирмата на 26 години. Преди това работех, като конструктор (и не само) във малка фирма за производство на инструменти за щанцоване и щамповане на листов материал. Беше трудно време – 1996г., тогава поради скока на долара и последвалата инфлация със заплатите ни можехме да купим 40 хляба на месец“, разказа пред екипа на SmolyanNees.com Анастас Кирянов.

„Преместих се във фирма Арексим тогава, защото исках да проектирам с компютър, а дотогава чертаех на ръка. Като конструктори бяхме двама – аз и колегата ми Стефан Аврамов, с който и досега сме заедно. Тогава положихме едни основи на които се гради нашата екипна работа и според мен това продължава и до днес да носи стабилност и да е двигател на нашето развитие нагоре. Екипът ни е от еднакви по образование хора, но с различни възможности в отделните аспекти на работата ни и това прави решаването на техническите проблеми доста по-лесно, поради това, че винаги има дискусия, обяснява Кирянов. Смея да кажа, че това е най-голямото ни богатство като прибавим и чисто човешките, коректни и етични взаимоотношения помежду ни. Ние си помагаме не само в работата, а и в живота, казва със задоволство един от професионалистите в състава на „Арексим Инженеринг“.

Работата е интересна за мен тъй като има неповторимост във времето и сложността.

Един от съветите, които съм запомнил от по-опитни колеги е: „Вярвай в това, което си измислил и начертал! И твори по всяко време, дори когато спиш“. Професията на конструктора е такава, че се учим постоянно, разказва Анастас.

Предизвикателствата пред нас като екип са почти постоянни. През годините сме работили все неща, които са били трудни за осъществяване на пръв поглед и когато се спечели дадена оферта няма връщане назад. Така за близо 20 години ние успяхме да се изкачим до такова ниво, че да сме едни от най-добрите – не само доставчици, но и партньори на нашите клиенти – европейски и световни компании. За мнозина, особено за нашите съграждани това звучи пресилено, но това може да се види само ако човек влезе и усети духа в нашата фирма. Разбира се не всичко е „по мед и масло“ – не е толкова лесно да постигаш целите и да продължаваш напред. Това са много усилия, много, много труд и безсънни нощи, казва Анастас Кирянов. Работейки с фирмите извън България ние се научихме да спазваме срокове, да решаваме проблемите бързо и да помагаме на клиентите си в критични моменти. Ние станахме добри и качествени партньори, което стана основа за пълноценно сътрудничество.

Работата ми в повечето случаи е натоварваща, но за сметка на това интересна и творческа, споделя Кирянов. Чувствам подкрепата на екипа с който работя, на ръководството и съм удовлетворен, че работя в компания като „Арексим Инженеринг“. Тя ми даде възможност да обиколя почти цяла Европа, бил съм в около 20 държави. Познавам възможностите на повечето от конкурентните фирми, а това е важно, за да се развиваш и да вървиш напред.

Анастас Кирянов, освен голям професионалист е интересна и многопластова личност. В миналото се е занимавал с радиоелекроника, моделизъм, химия, рисуване, а сега го привличат неща, като „Направи си сам“ и за целта има доста добре оборудвана работилница, фотографията, дърводелство, технически новости, космически изследвания и други.

Вирни се горе