Анастас Караиванов от Смолян получи наградата "Трети март"

Анастас Караиванов от Смолян получи наградата "Трети март"

23-годишният Анастас Караиванов от Смолян е тазгодишният носител на академичната награда “Трети март” на община Велико Търново. Отличието се присъжда на най-изявения курсант, който завършва Националния военен университет “Васил Левски”. Призът бе връчен на общоградското честване на националния празник.

Петокурсникътспечели наградата с отличен успех в специалността “Мотопехотни и танкови войски” и участия в съвместни международни учения. Той е първият военен в рода си. Анастас Караиванов сподели пред БНР:

Интересът ми към военната професия запали една статия за батальона в Смолян, която беше озаглавена “Терминатори в снега”. Тя възбуди в мен желанието ми да се развия в тази сфера.Най-вече си пожелавам да съм здрав, нали, за да може всички тези мечти, които съм си поставил, да ги реализирам впоследствие, а колко вече са ми големи мечтите, ще покаже времето. Отличеният курсант посочи, че е готов да се включи и в мисии зад граница: Разбира се, това е част от нашите задължения като военнослужещи и да защитаваме интересите на страната ни, било тук в страната и извън нея. Наградата “Трети март” е придружена с парична премия от 3 хиляди евро, които бъдещият офицер ще използва за своето професионално усъвършенстване.

Вирни се горе