Алпинисти ще започнат монтаж на високоякостна мрежа над срутището край Тикале

Алпинисти ще започнат монтаж на високоякостна мрежа над срутището край Тикале

Продължава аварийното укрепване на срутището край Тикале на път II-86 Смолян – Мадан. Извършено е запълване на основните пукнатини и замрежване на ската. Предстои през следващата седмица алпинисти да започнат монтиране на високоякостна мрежа с анкери, с широчина 7 м и дължина 100 м в зоната между двата далекопровода, както и вертикално укрепване с мрежа на площ около 500 кв. м с анкери в зоната над срутището. Целта е след приключването на тези дейности движението да бъде пуснато по едното платно на второкласния път.

Аварийните работи се изпълняват от пътноподдържащото дружество, с което АПИ има договор по ЗОП за поддържане на републиканските пътища в област Смолян. Възложените дейности са за 1 145 991 лв. с ДДС.

За трайното укрепване на срутищния процес ще се извършат геолого-проучвателни работи. С „Геотехника – АБС“ ООД на 12 юли е сключен договор по ЗОП за извършването на геолого-проучвателни дейности на стойност 35 760 лв. с ДДС. Очаква се до края на юли т. г. те да бъдат готови и дружеството да представи изготвения инженерногеоложки доклад. След като той бъде приет ще стартира тръжна процедура за изработването на технически проект и извършване на трайно укрепване на срутището на второкласния път. За финансиране на укрепителните дейности Агенция „Пътна инфраструктура“ ще кандидатства пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, съобщиха от Агенция пътна инфраструктура.

Вирни се горе