Стартира акция “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”

Стартира акция “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”

За ограничаване предпоставките за пътни злополуки с малолетни и непълнолетни през рисковия период в началото на новата учебна година, в периода 16 – 30 септември в цялата страна и на територията на област Смолян ще се проведе специализирана полицейска операция на тема “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”.

По време на акцията ще се осъществява засилен контрол в училищните райони за спазване от водачите на МПС на предимството на пешеходците на сигнализираните пешеходни пътеки, както и на спазване на правилата за пресичане от пешеходците. През първия учебен ден и по време на акцията, а и през цялата учебна година в часови графици, ще има засилено полицейско присъствие около училища, пешеходните пътеки в близост до тях и кръстовищата, където има струпване на деца, за да се осигури безопасното им пресичане и стигане до класната стая. Полицейските служители ще подпомагат безопасното пресичане на деца и възрастни хора по улиците с интензивно движение и извън училищните райони.

Инспекторите от Детска педагогическа стая, съвместно с регионалния инспекторат на МОМН и общинските структури “Образование” ще изготвят графици за изнасяне на 10 – минутни беседи за пътна безопасност пред учениците от началния курс от униформени служители на “Пътна полиция”. Беседите ще съдържат обсъждане на конкретни пътни злополуки с деца, настъпили на обслужваната територия.

Вирни се горе