Агнешкото на цени 11-12 лв. преди Великден

Агнешкото на цени 11-12 лв. преди Великден

Във фермите цените варират между 5 – 5.50 лв. на едро и 6 лв. на дребно

Седмица преди Великден започва голямото търсене на агнешко месо на пазара. Тъй като по това време на годината търсенето му е най-голямо, съответно се вдигат и цените. В навечерието на празниците се оказва обаче, че агнешкото месо във фермите, вече е дефицит, тъй като голяма част от него е капарирано още преди месеци.

Проверка на Smolyannews.com показва, че в по-малките магазинчета има предлагане и то на доста по-ниски цени от тези в търговските вериги. Според справка на Министерство на земеделието и храните средната цена на едро за страната е 13.66 лв. без ДДС.

Големите търговски вериги не предлагат продажба на цяло агне, а на килограм месото се предлага на цени от 12 лв. нагоре. За сметка на това цените на месото във фермите се запазват. Те варират между 5 – 5.50 лв. на едро и 6 лв. на дребно.

За да е добро агнешкото месо е много важна породата, казват фермери и съветват всички потребители да си търсят агнета във ферма и да си изберат най-доброто за тях, тъй като във веригите е съмнителен произходът на животните. Месото, което се внася, понякога виси с години по камери. Има риск агнетата, които се предлагат в магазинната мрежа, да са останали от миналата година в западния пазар и сега да се продават у нас, предупреждават специалистите, които са категорични, че зад тайната на добре отгледаното агне се крие много труд и любов.

Вирни се горе