Административният съд в Смолян отмени разпоредби от наредба на Общински съвет - Девин

Административният съд в Смолян  отмени разпоредби от наредба на Общински съвет - Девин

Административен съд – Смолян с решение № 195/01.06.2017 г. по адм. дело № 116/2017 г., отмени като незаконосъобразни разпоредбите на чл. 13, б."в" от Наредбата за записване, отписване и преместване в общинските детски градини на територията на Община Девин, приета с решение № 130 от 26.07.2016г. на Общински съвет-Девин, съобщи Веселка Георгиева съдебен секретар и връзки с обществеността.

Делото е образувано по протест на Окръжна прокуратура гр. Смолян срещу разпоредбата на чл.13, б. “в”, в частта й “при неразплащане на месечната такса за два последователни месеца” от Наредбата за записване, отписване и преместване в общинските детски градини на територията на Община Девин, приета с решение № 130 от 26.07.2016г. на Общински съвет-Девин. В протеста се развиват съображения за незаконосъобразност на атакуваната разпоредба.

В мотивите си за отмяна съдът приема, че съгласно нормата на чл. 8, ал.1 ЗПУО Предучилищното образование е задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 5-годишна възраст на детето, като родителите избират една от формите по чл. 67 ЗПУО, определена с държавен образователен стандарт, а държавата и общините се задължават да осигурят условия за обхват на децата в детските градини и групите за предучилищно образование.

Преценена така, хипотезата на отписване на децата от системата на предучилищното образование в зависимост от нарушаване на задължение на техните родители нарушава принципа на задължителност на това образование.

Законът предвижда, че това установяване става по реда на чл. 4 ДОПК, с издаване на акт за установяване на задължението. Недопустимо е с такава принуда децата да бъдат ограничавани в правата си по закон поради бездействие на техните родители, които се явяват задължени лица по смисъла на чл. 81 ЗМДТ за заплащане на дължимата такса.

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Вирни се горе