Административния съд в Смолян направи Отчет за дейността си за 2017г.

Административния  съд в Смолян направи Отчет за дейността си за 2017г.

Отчетени бяха отлични резултати от работата на съда

Административен съд – Смолян проведе Годишно отчетно събрание на съдиите и служителите, на което беше представен вчера Отчетния доклад за дейността на съда за 2017г.

На събитието присъстваха Председателят на Върховен административен съд –Георги Чолаков, съдия Милка Панчева – и.ф. заместник-председател на Върховен административен съд и съдия Ваня Пунева – председател на трето отделение на Върховен административен съд, председателят на Окръжен съд – Смолян, окръжният прокурор, председателите и съдии от районните съдилища в областта. Общото събрание беше открито от Председателя на съда Игнат Колчев, който представи Отчетния доклад за дейността на съда за 2017 г. Отчетени бяха отлични резултати от работата на съда. По показателя бързина на правосъдието бе констатирано, че 95,5% от делата са решени в тримесечен срок, което е изключително висок показател. Съдебните актове се постановяват в законоустановения едномесечен срок от приемане на делото за решаване. От подлежащите на обжалване актове пред ВАС са обжалвани 53%, като 70 % от тях са потвърдени.

Отчетена бе обща тенденция на повишаване на постъпленията от административнонаказателни дела, които съдът разглежда като касационна инстанция, която ще се запази и през 2018 г. Въз основа на решените дела през годината бе направен извод, че съдът е високо натоварен според правилата на ВСС.

Председателят на Върховен административен съд, съдия Панчева и съдия Пунева поздравиха за успешната работа ръководството, съдиите и служителите на съда, като изразиха удовлетворение от бързото, ефективно и качествено правораздаване и от дейността на съда като цяло. Председателят на ВАС обърна внимание, че като последица от предстоящи законодателни промени ще се промени подсъдността на някои дела, което допълнително ще увеличи обема от постъпления.

Вирни се горе