Административния съд е в нов дом

Административния съд е  в нов дом

Министърът на правосъдието Миглена Тачева и председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев прерязаха днес лентата на новият дом на Административният съд в Смолян.

Водосвет на новата сграда, която се намира на последния етаж на съдебната палата в Смолян, извърши Константийският епископ Антоний в съслужие със смолянски свещеници. По време на откриването министърът на правосъдието Миглена Тачева каза, че новата сграда, която се явява пристройка на Съдебната палата, е изпълнена много качествено и професионално само за година от държавно предприятие „Затворно дело”. И допълни,че сградата е продукт на доброто взаимодействие между институциите. Министър Тачева благодари на българското правителство за осигуреното финансиране и отбеляза, че само за последните две години за ремонти и строителство на съдилища и сгради на съдебната власт у нас са вложени 80 млн.лв. Като подарък за новия съд министърът подари икона на св. Богородица. От своя страна председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев пожела на служителите на Административния съд преди всичко здраве. „В период на криза сумата от 80 млн.лв., които правителството отпусна на съдилищата не са никак малко, допълни Пенчев. Той обясни, че средствата не се дават за лукс на съдиите, а за хората и тяхното удобство. Константин Пенчев връчи на Росица Сбиркова почетен плакет на Върховният административен съд. Откриването на новата сграда съвпадна и с 30 годишнина от откриването на Съдебната палата в Смолян.

Съдът в Смолян е осмият от 28-те административни съдилища, който официално започна да работи в своя сграда. На тържественото откриване присъстваха още обл.у-л д-р Петър Фиданов и кмета Дора Янкова,Славка Каменова и юристи.

Вирни се горе