99-годишния бай Петър възстановил параклис от конюшня

99-годишния бай Петър възстановил параклис от конюшня

99-годишният Петър Тодоров сам поддържа параклиса “Св. Дух” над Смолян. Старецът въстановил параклиса, който по време на социализма била превърнат в конюшня. От 20-ина години го поддържа с пари от пенсията си. Някои дори започнаха да го наричат втория дядо Добри по името на човека, известен с даренията си на много храмове, пише “24 часа”.

Бай Петър, както е известен в Смолян, едва ходи, но с такси или с някой от внуците си стига до местността Смолянски езера и отваря параклиса за миряни. Цял живот дава пенсията си за строежа на църкви, купува икони. Освен за “Св. Дух” е дарявал и за параклиса “Св. Георги”.

“Цялата си пенсия от 280 лв. съм давал 60 години за вярата – 120 000 лв. са това”, твърди Петър Тодоров. Той е инвалид от войната и като фронтовак му дали право да върти търговия с павилионче в центъра на града, от което се прехранва. Разказва, че край връх Султан тепе попаднал на минно поле и парче от мина го нацелва. Губи лявото си око, засегнато е и другото и вижда едва на 3 м. Лекували го 2 години.

“Имам дупки от куршуми в ръката, бедрото, главата, рамото”, споделя той. Бай Петър е родом от с. Манастир, но живее в Смолян. Завършил школа във Велико Търново и 10 г. бил в казармата.

Родопчанинът е известен с това, че измолил от властта по време на соца да се посещава Кръстова гора. Писал 3 години до Тодор Живков.

“Криеха ми писмата, но накрая Живков ме прие. Властта упорстваше за Кръстова гора, тъй като попада в ловен резерват “Кормисош”. Накрая разрешиха достъпа до святото място и позволиха строеж на път и църква”, обяснява бай Петър.

Той се просълзява, само като се сети за сина си Иван, който починал пред очите му. “Беше болен от воден плеврит, но никога не се оплака. Все викаше, че е добре”, споделя той. Сега старецът поддържа павилиончето, но не зарежда стока. Преместили му го на място, където почти не минават хора и рядко някой спира да купува.

“Имам още малко стока и си намирам работа. Иначе на мене нищо не ми трябва. Оставил съм каквото съм оставил след себе си”, казва той. Въпреки възрастта си бай Петър смята, че знае най-добре как да се поддържа параклисът “Свети Дух” и не разчита на други хора.

Преди дни дори отворил параклиса по молба на председателката на Съюза на инвалидите в Смолян Захаринка Славчева за празник на децата с увреждания. Хлапетата от “Чисти сърца” заедно с учителките по вероучение Николина Жекина и Радка Георгиева, трогнати, изпълниха за бай Петър песнопението “Святий Боже” и една молитва, а той им отвърна с благодатно пожелание.

Децата обещаха, че на неговата 100-годишнина през следващото лято ще му подготвят юбилейно тържество с концерт от духовни песни и стихотворение.

Валентин Хаджиев

Вирни се горе