92-ма от областта са искали да им се възстанови надвнесен данък

92-ма от областта са искали да им се възстанови надвнесен данък

Лични вноски за застраховка „живот”, правени през предходната година, намаляват дължимия данък върху доходите, напомнят от офис – Смолян. Това е едно от данъчните облекчения, които дават възможност на гражданите да намалят данъчната основа в годишната си декларация и съответно сумата на данъка върху получените доходи. Облекчения се ползват и ако през миналата година сте правили лични вноски за доброволно здравно осигуряване, за осигурителен стаж при пенсиониране, ако сте дарили средства за културата, на Български червен кръст, Фонда за трансплантации, Фонда за лечение на деца и други, посочиха още от НАП.

Всички възможности са подробно и ясно описани в образеца на годишната данъчна декларация за физически лица. За да се ползват, към декларацията се прикрепят и необходимите документи, удостоверяващи правото на облекчение. Например при застраховка „живот” се представят копие от застрахователната полица и удостоверение за направените през миналата година вноски по основното покритие на застраховката. Намалената работоспособност на лицето, също даваща право на данъчно облекчение, се доказва с ТЕЛК-решение, а при теглен ипотечен кредит от младо семейство се изисква документ от банката, в който е описан размера на направените лихвени плащания през миналата година.

Само за първите 2 месеца на тази година 92 жители на Смолянска област са пожелали от офис – Смолян да им бъде възстановен надвнесен данък върху доходите заради данъчни облекчения. През миналата година по този повод НАП е възстановила суми на 380 жители на Смолян и региона.

Офис – Смолян напомня, че за да се ползва данъчно облекчение, годишната декларация трябва да е подадена в срок. Тази година по изключение, декларации ще се приемат и на 2 май включително, тъй като 30 април – законовия срок и следващия 1 май са почивни дни, припомниха от офиса.

Вирни се горе