905 първолака готови за първия звънец в Смолянско

905 първолака готови за първия звънец в Смолянско

7 села с по един първокласник, а в едно е нулева година

905 първолака са готови да прекрачат за първи път прага на родното си училище на 15 септември в Смолянско. Това сочат справките на десетте общини в областта, с предварително записалите се деца за първи клас. Най-много са първолаците в община Смолян, където в училищата заявки за подали родителите на 320 ученика, а най-малко са в община Борино, където ще има едва 13 първокласници, предаде Дарик.

За разлика от миналата година, в областта няма закрито училище. Нулева година за първолаците ще е само в девинското село Грохотно, където няма деца за първи клас, а в останали седем населени места в Смолянско има само по един първолак. В Доспатско, първокласниците общо са 79, като от тях 25 ще учат в общинския център, 14 в с. Барутин, 12 в с. Змеица, 9 в с. Късак, 4 в с. Любча, 5 в с. Црънча, 9 в с. Бръщен и само 1 в с. Чавдар. В община Баните, където миналата година нямаше нито един първокласник в цялата община, сега са общо 20, като в Баните ще учат 17, а в Давидково 3 – ма , като от тях едно дете е отс. Стърница. В Борино първокласниците са 11, а 2 – ма са в с. Ягодина, като общата им бройка за цялата община е 13.

В община Девин за първи прът прага на училищата ще прекрачат общо 71 деца, като от тях в общинският център са 58, в школото в близкият квартал настан са 2 – ма, в с. Гьоврен 5,в с. Триград 2, в с. Лясково 1, в с. Селча 1, в с. Осиково 2 – ма, а в с. Грохотно, годината е нулева. 57 са първолаците в община Чепеларе, като от тях 47 ще учат в Чепеларе, а останалите 10 ще се обучават в школата на селата Забърдо и Павелско.

В община Рудозем първолаците са 105, от тях 63 са в общинският център, 10 ще учат в с. Елховец и 32 в с. Чепинци. 101 са първокласниците в община Златоград, от тях 16 са в с. Старцево, 7 в с. Долен, 3 в с- Ерма река и останалите 75 са в учебните заведения в Златоград. Община Мадан ще има 100 първолака, като от тях в Мадан ще учат 72, в с. Върбина са 17 и по един в селата Букова поляна и Боровина. 39 са първокласниците в община Неделино, като в с. Средец е само един, а останалите ще учат в общинският център.

В община Смолян има три средищни училища. Учебните заведения в селата Арда, Търън и Момчиловци и към тях се извозват по над десет деца от други населени места. В Широка лъка и Смилян, също се карат деца от други населени места, но тяхната бройка е под десет.

Вирни се горе