Над 900 първокласници прекрачиха прага за първи път в Смолянско

Над 900 първокласници прекрачиха прага за първи път в Смолянско

Само двама първокласника ще има тази година в община Баните, обл. Смолян. Децата ще бъдат ученици в учебното заведение в Давитково, като едно от тях е от близкото село Загражден. В Средното училище в общинския център в Баните, няма да има нито един първокласник, като годината е обявена за нулева. Тази община в Смолянско е една от най-засегнатите, в следствие на демографската криза в региона.

Според данни на Статистическото бюро в Смолян, за тази учебна година би трябвало да има общо десет деца в общината, които да започнат училище. Реално обаче вече тези деца, заедно с родителите си не са на територията на общината, а са заминали за чужбина или във вътрешността на страната. Тревожна е тенденцията и в другата селска община в Смолянско – Борино. Там ще има едва 19 първолака, като в Буйнова е само един, а местното школо няма да отвори врати за новата учебна година. 16–ет от децата са записани да учат в Борино, а 3 – ма са в с. Ягодина. На трето място в негативната статистика се нарежда община Неделино. Там през новата учебна година ще има общо 43 първолака, като голямата част ще учат в общинския център, а по двама има в Средец и Диманово.

В община Чепеларе има записани 53 – ма първокласника, като 46 деца ще бъдат в две паралелки в Чепеларе, 5 в Павелско и 2 в Забърдо. 80 ще бъдат учениците в първи клас на територията на община Доспат , най-много ще се обучават в града, а едва по двама ще има в селата Црънча и Чавдар. В община Рудозем записаните деца на този етап за първи клас са 81, като в миньорския град ще има три паралелки с общо 61 деца, в Чепинци 11 и в Елховец 9.

Община Златоград ще има 88 първолака, 58 ще учат в града, в няколко паралелки, а най-малко деца има в учебното заведение в с. Ерма река – 3 – ма. В Маданско първолаците са 97, разпределени в шест учебни заведения, като по двама ще има в селата Букова поляна и Боровина. В девинското село Осиково също ще има нулева година за първи клас, там няма нито едно дете, което да е навършило задължителната възраст, за да започне да ходи на училище. Първолаците на територията на общината са 97, като най-много има в Средното училище в града – 56, едва един има в Селча, и по трима има в Триград и Лясково. Най-много са първолаците в община Смолян. По предварителни данни, предоставени от общинската администрация, там на 15 септември трябва да започнат да се обучават общо 336 деца, най-малко са в с. Арда – 2. В с.Широка лъка има само едно дете, но то е със специални потребности и е отложено от комисия да започне обучението си от идната година. Така дефакто и в това село ще има нулева година.

Общата бройка на първолаците в Смолянско, според събраните данни от отделите по образование в десетте общини е около 900 деца.

Вирни се горе