75% от смолянчани подкрепят пълната забрана за пушене на обществени места

75% от смолянчани подкрепят пълната забрана за пушене на обществени места

На прага на въвеждането на пълната забрана за пушене на закрити обществени места над 75% от смолянчани заявят, че я подкрепят и смятат да я спазват. Това показва анализ на резултатите от анкетно проучване, проведено в рамките на тазгодишната кампания на РЗИ – Смолян по повод Световния ден без тютюнев дим, 31 май, съобщи Деница Иванова, ст. експерт „Профилактика на болестите и промоция на здравето”, РЗИ – Смолян.

Анкетата е реализирана сред 274 души на възраст 18 – 70 години, като по-голямата част от запитаните са млади хора, до 40 години. Сред анкетираните 37% са пушачи (редовни или епизодични), останалите 63 на сто понастоящем не употребяват тютюн, но значителен процент от тях са пушили в миналото. От допитването стана известно още, че над 63% от участниците в извадката са изложени на действието на цигарен дим в собствените си домове, защото живеят с хора, пушещи в тяхно присъствие.

Болшинството анкетирани граждани определят себе си като достатъчно информирани по въпросите, свързани с вредата от тютюна. 88% са категорични, че редовното пушене носи голям риск за здравето, а 72.6 на сто смятат, че зависимостта от цигарите е болест. Поне ¾ от пушачите са правили опит да ги спрат, като най-често избираните начини са чрез воля за въздържание (64.2%) и чрез постепенно намаляване на броя на цигарите (27.4%), показват още резултатите от анкетата. Силно впечатление прави склонността на анкетираните пушачи, да разчитат единствено на собствените си усилия в преодоляването на вредния навик – никой от тях не е заявил, че е ползвал помощта на здравен специалист, а единици са тези, които са посягали към помощни средства като никотинзаместващи дъвки, пластири, таблетки или други медикаменти, улесняващи справянето с физическите симптоми на зависимостта от пушенето.

В проучването са включени и въпроси, отнасящи се до очакваното въздействие на пълната забрана върху поведението на пушачи и непушачи. Приблизително 67% от хората заявяват, че ще посещават по-често заведения за хранене и забавление, ако в тях не се пуши, като в този дял влизат и пушачи. Нагласа за по-редки посещенията имат около 21% от участниците. 8 на сто посочват, че няма да посещават такива места поради невъзможността да пушат.

Запитани дали новата забрана ще им помогне да оставят цигарите, 56.4% от пушачите в анкетата отговарят отрицателно. Въпреки това, останалите 44.6% от употребяващите тютюн смятат, че този вид ограничение би им подействало стимулиращо в посока спиране.

Вирни се горе