7200 души поискали помощ за отопление в област Смолян

7200 души поискали помощ за отопление в област Смолян

7 200 човека са подали заявления в социалните служби в Смолянско, с които са поискали помощи за отопление през сезон 2017/2018 г., съобщи директорът на Областна дирекция „Социално подпомагане“ Петя Пампорова.

От подадените заявки, помощи са отпуснати на 5 680 души, като 1374 са получили отказ, тъй като не отговарят на критериите, като най-честата причина е в доходите им, които са над минималните изискуеми за отпускане на помощта.

На този етап все още се обработват 146 молби, като крайният срок за подаване на заявленията за отоплителни помощи изтече миналата седмица, уточни Пампорова. В община Смолян има най-много подадени молби, като те са 1374, а най-малко са в община Борино – 189. „Отпусканата помощ за настоящият отоплителен сезон, който е в сила от 1 ноември и е до края на март е в размер на 365,10 лв.

Болшинството от хората са поискали помощите да им бъдат изплатени в брой. Като това са направили 98% от тях. В редки случаи има заплащане на електроенергия и в натура, тоест те са ги получили под формата на дърва. Такива има В Златоград и Смолян“, коментира още Пампорова.

През изминалата година помощи за отопление в Смолянско получиха общо 6031 души, като през настоящият сезон на този етап те са с 351 по-малко за тази година.

Вирни се горе