72,3 % искат тотална забрана на цигарите

72,3 % искат тотална забрана на цигарите

Българите искат тотална забрана на пушенето в кафенета, ресторанти, сладкарници, компютърни клубове и всички обществени места. 72,3 на сто от хората смятат, че незабавно трябва да се въведе забрана на цигарите на закрити обществени места. Това показват резултатите от анкета на Министерството на здравеопазването, направена на сайта на ведомството. Други 22 на сто от гласувалите са категорично против въвеждането на ветото. За отлагането на забраната за срок от една година са се обявили 2,6 на сто от гласувалите в сайта, а 3,1% дори настояват отлагането да е за две и повече години.

Пълна забрана на пушенето да бъде въведена

В ЗАВЕДЕНИЯТА ДО 50 КВАДРАТА ОТ ТОВА ЛЯТО

обсъждат в Министерството на здравеопазването. Ако тя бъде въведена с наредба, това означава, че клиентите дори на бирариите по морето и тенекиените кръчми край гарите ще трябва да излизат навън, за да запалят по някоя цигара. Ако документът мине, забраната ще се отнася за всички заведения до 50 кв.м. Консенсус по намерението за забраната постигнаха още в средата на януари здравният министър д-р Стефан Константинов, председателят на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова, представители на министерството на икономиката, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Браншовата асоциация на ресторантьорите в София.

В момента има няколко режима за ограничаване на тютюнопушенето в закрити обществени места. Големите заведения с площ над 50 кв. м са

ЗАДЪЛЖЕНИ ДА ИМАТ ОТДЕЛЕН САЛОН ЗА ПУШАЧИ

със специална вентилационна система или да забранят пушенето напълно. В същото време обаче собствениците на кафенета и барчета под 50 кв.м могат да избират дали в тях да се пуши или не.

От Министерството на здравеопазването припомниха, че пълна забрана е въведена в 21 страни от Европейския съюз, сред които Италия, Швеция, Германия, Литва и Латвия, а още в Турция и в Македония. До месеци цигарите на обществени места ще бъдат забранени изцяло и в Австрия, Люксембург, Португалия и Унгария. Междувременно Европейската комисия отправи

ПРЕПОРЪКА ЦИГАРИТЕ ДА БЪДАТ СВАЛЕНИ ОТ ВИТРИНИТЕ

и стелажите до касите в магазините и да се складират за продажба под щандовете и на други скрити места, далеч от погледа на купувачите.

Втори сме по пушене в Европейския съюз след гърците, на трето място се нареждат унгарците, показват пък резултатите от проучване на „Евробарометър”. От тях става ясно, че 42% от мъжете и 38% от жените в Гърция пушат. В България активно пафкат 35 на сто от мъжете и 25 на сто от жените, като европейската средна стойност е 29 процента (35% при мъжете и 25% при жените).

Вирни се горе