70 годишнина празнува Детската градина в Долно Райково

  70 годишнина празнува Детската градина в Долно Райково

На 70-я рожден ден кани Детска градина „Славейче“ в кв. Долно Райково. Празникът ще се състои на 19 май /петък/ от 17.00 часа в читалище „Орфееви гори“.

„Детското заведение започва работа официално на 1 март през учебната 1946/1947 година по настояване на родители от квартала и на главния учител към училище „Св. Св. Кирил и Методий“ Никола Букиков. Първата учителка е Слава Караманджукова. В началото тя работи на доброволни начала, но следващата учебна година е назначена като редовен детски учител към училището“, разказа настоящата директорка Сийка Базелкова. Първоначално детската градина е била към училището, след това ползва сградата на църквата в Долно Райково и през 1971 година е построена сегашната сграда, на която и предстои ремонт още следващия месец. По проект към Националния доверителен екофонд и с финансово участие на Община Смолян детското заведение ще бъде санирано, ще бъде подменена дограмата и поставена топлоизолация на покрива, който през 2014 година беше изцяло подновен. Освен това детската градина е с подменена отоплителна система. Още през 2007/2008 година е сменен котела и двете помпи, а миналата година е закупен и нов бойлер. „За подмяна са само радиаторите и тръбите на отоплителната система, но имам уверението на община Смолян, че и това ще стане с времето“, каза Сийка Базелкова. По думите й в детската градина са подменени подовите настилки, фоайетата са изцяло обновени със съдействието на Общината. Обезпечени са и с технически средства – лаптоп, компютър, мултимедия. В една от групите има и смарт- телевизор, закупен със съдействието на родителите. „Стараем се да подменяме всяка година по нещо, за да бъде комфортно и уютно на нашите деца“, заяви директорката.

В момента децата в Детска градина „Славейче“ са 82, разпределени в три градински групи и една яслена. За тях се грижат 19 души педагогически, помощен и медицински персонал. Всички те заедно са подготвили тържеството по случай 70-я рожден ден.В продължение на един час децата ще пеят и танцуват, ще рецитират на сцената на Райковското читалище. „Празникът ще има три опорни точки – Детството и детската градина, Родния край и Родината. Има и подготвена изненада за накрая, която ще запазя в тайна“, каза още Базелкова. Тя благодари на всички родители за това, че са поверили децата си на грижите на персонала в детското заведение, пожела им да са здрави и да обсипват малчуганите с любов, защото те се нуждаят от това. Благодари и на хората, които работят в ДГ „Славейче“ като има пожела да са все така търпеливи, всеотдайни и предани на работата си. „Само човек, който има сърце, може да работи с деца“, каза в заключение директорката Сийка Базелкова.

Вирни се горе