7 спешни центъра ще обучават парамедици, сред тях и Смолян

7 спешни центъра ще обучават парамедици, сред тях и Смолян

7 спешни центъра ще обучават парамедици, които да работят към спешните екипи под лекарски контрол. От днес официално започва обучението им, съобщиха от здравното министерство.

Курсът е част от програмата “Активни млади хора до 29 годишна възраст” на Министерство на труда и социалната политика, по която МЗ е кандидатствало специално за обучение на парамедици.

Младите хора, които от днес започват да подписват своите договори за участие в програмата, са подбрани предварително според конкретни критерии, които гарантират възможността им да упражняват тази професия.

Парамедиците ще се обучават в професионални учебни центрове към различни колежи или към БЧК. От програмата на този етап ще се възползват и седем Центъра за спешна медицинска помощ в страната – Пловдив, Сливен, Кърджали, Бургас, Разград, Варна и Смолян.

В рамките на програмата Министерството на здравеопазването е поело задължението след приключване на обучението да назначи новоквалифицираните парамедици на трудов договор в някой от спешните центрове или във филиал, а МТСП ще поеме заплащането на възнагражденията им за първите 6 месеца.

Наредбата за придобиване на квалификация по професията „Парамедик“ е обнародвана днес в Държавен вестник.

Обучението на парамедиците ще се провежда на три степени на професионална квалификация, като е задължително кандидатите да притежават шофьорска книжка с категория С. Кандидати могат да бъдат и шофьорите от Бърза помощ.

След като приключат с обучението си, парамедиците ще могат да участват във всички екипи – реанимация, лекарски, долекарски, самостоятелни екипи, но нямат право да вземат самостоятелни решения, като са винаги във връзка с лекар или фелдшер.

"Аз смятам, че настана времето, в което ние ще се доближим до европейските стандарти за оказване на спешна медицинска помощ. Парамедиците ще решат сериозния кадрови дефицит, който съществува в системата, каза Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ, цитирана от БНР.

Ние от дълго време очаквахме да бъдат приети държавните общообразователни изисквания за парамедици, с което практически окончателно се легитимира тази професия, като начин на обучение и като квалификационна характеристика. Квалификацията на парамедиците е описана в медицинския стандарт от спешна медицина, добави тя.

Вирни се горе