649 бебета се родиха през 2013 г. в област Смолян

649 бебета се родиха през 2013 г. в област Смолян

На едно от последните места в Европа сме по раждаемост. Българската нация бавно, но сигурно се топи, обяви преди дни здравният министър Таня Андреева. Повече от 300 000 семейства в България имат репродуктивни проблеми. Броят им ще се увеличава.

Причините за ниската раждаемост са много. Безпаричие, стрес, лошо здраве и още по-лоши хранителни навици са само част от причините за спадането на раждаемостта. По брой на родени бебета България може да удари дъното на класацията още през следващата година.

Жените, които раждат след 35 стават все повече, а това също крие риск. Страхът от неизвестното, както и несигурността също играят важна роля. Самотните родители стават все повече, расте и броят на изоставените деца. Картината не е нито хубава, нито обнадеждаваща. Здравната култура на българката е на все по-лошо ниво. За съжаление никакви кампании не са в състояние да амбицират младите хора да променят това не особено обнадеждаващо положение.

Към причините за ниската раждаемост ще трябва да прибавим и още една. Всяко следващо правителство и всеки следващ здравен министър просто отчитат данни , без да правят каквото и да е тези данни да се променят в положителна насока.

Най-малко са бебетата в областите Разград, Видин и Смолян.

Статистиката на здравното министерство показва, че в област Смолян на бял свят през изминалата 2013 година са дошли 649 бебета.

В първите часове на тази година все още няма новородени, сочат още данните на министерството. От смолянската болница обявиха, че последното за 2013 година новородено е момченце. То проплака около 14.00 часа вчера. Това е третото дете на семейство от Неделино.

Вирни се горе