64 произшествия през февруари, 39 са пожарите

64 произшествия през февруари, 39 са пожарите

През месец февруари на 2016 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 64 произшествия, от които 39 пожара, 19 пъти оказване на техническа помощ и са проведени 6 аварийно-спасителни дейности. От възникналите пожари, 9 са с нанесени материални щети, седем са в жилищни сгради и помощни помещения към тях, отчетоха от пресцентъра на полицията.

Основни причини за пожарите са – непочистени комини, конструктивна неизправност на комина, неправилна използване на отоплителен уред и една от причините е в процес на изясняване. В следствие на късо съединение са възникнали два пожара в обществено обслужваща сграда и лек автомобил. При пожарите е унищожена 90 кв.м. покривна конструкция, 150 кв. м. жилищна площ опушени стени, унищожена бяла и черна техника, повредени са 2 моторни превозни средства. Причина за възникване на пет от пожарите е късо съединение в ел. инсталация. В процес на установяване са причините за четири от пожарите. В един от пожарите са загинали двама и е пострадал един човек – случая в чепеларското село Богутево. Най-много ог произшествията, възникнали по Районни служби “Пожарна безопасност и защита на населението” са – в РС Смолян – 27 произшествия; РС Девин – 11 произшествия; РС Мадан – 7 произшествия и т.н.

Затоплянето на времето създава благоприятни условия за извършване на селскостопанска дейност. Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян призовава гражданите, които работят в съседство с горските територии и обработват нивите и градини и почистват ливадите да бъдат отговорни и да спазват правилата за пожарна безопасност. А именно – почистването на земеделските земи от сухи треви, листна маса и други горими отпадъци да се извършва само по механичен начин; Нарушаването на противопожарните правила и небрежното използване на открит огън, може да доведе до сериозни пожари.

Вирни се горе