56.5% от домакинствата в област Смолян имат достъп до интернет в домовете си

56.5% от домакинствата в област Смолян имат достъп до интернет в домовете си

Резултатите от проведеното изследване за използване на информационно-комуникационни технологии от домакинства и лица в област Смолян показват, че през 2017 г. 56.5% от домакинствата имат достъп до интернет в домовете си, като е отбелязан спад от 3.4 процентни пункта спрямо предходната година. Средната стойност по този показател за страната е 67.3%. По дял на домакинствата с достъп до интернет областта е на 24-то място в страната.

През 2017 г. 52% от населението в област Смолян на възраст 16 – 74 навършени години се възползва от удобствата на глобалната мрежа всеки ден или поне веднъж седмично. В регулярното използване на интернет от лицата в сравнение с предходната година е регистриран ръст от 1.2 проценти пункта, а в сравнение с 2012 г. – ръст от 8.2 проценти пункта.

През 2017 г. жените в областта изпреварват по активност мъжете при редовното използване на интернет като относителните им дялове са съответно 52.1 и 51.9%. Това показват данните на смолянската статистика.

Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование, като 100% от лицата с висше образование, 62.5% от тези със средно образование и едва 11.8% от лицата с основно или по-ниско образование използват редовно глобалната мрежа.

Ползване на глобалната мрежа за взаимодействие с публичната администрация и местното самоуправление се наблюдава при 14.1% от лицата от област Смолян.

Вирни се горе