50 годишен юбилеен концерт на Златина Узунова

50 годишен юбилеен концерт на  Златина Узунова

НАПИСАНО ОТ ВАС

В продължение на месец в град Смолян се проведоха поредица майски културни тържества. Едно от най-значимите беше юбилейният концерт на българската родопска народна певица Златина Узунова. Концертът се състоя на 31 май в зала 1 на РДТ в Смолян.

Златина Узунова е народна певица, педагог, артист, майка и пример за младите изпълнители. Като певица тя е пяла в ансамбъл „Родопа” и „Големите български гласове”с директор и диригент Илия Михайлов. Като близки приятели и колеги, те взеха участие в концертната програма и пяха заедно със Златина.

Като педагог и художествен ръководител в НЧ „Христо Ботев-1871г.” в Смолян, тя ръководи 3 хора и преподава народно пеене на малки и големи. Когато децата излезнаха на сцената и запяха народни песни, цялата зала аплодира малките таланти! В самото начало на концерта се усети и гайдарското присъствие – състав „101 каба гайди” към Читалище „Христо Ботев-1871” в Смолян с художествен ръководител Костадин Илчев поставиха началото на грандиозния концерт. Близки приятели на Златина Узунова излезнаха пред многобройната публика и поздравиха дали с песен, дали с танц, своята приятелка и поднесоха своите пожелания. Като уважаван колега и артист на сцената на РДТ участие взе и великата народна певица Валя Балканска. Заедно с гайдаря Петър Янев те изпълниха 3 народни песни в чест на Златина. Юбилейният концерт продължи 2 часа, в които народната музика огласяше за пореден път театъра в Смолян.

Златина Узунова не спря да радва своите гости със своя бистър глас. Една красива родопска песен – „Лисни са горо”, бе изпята от нея за всички зрители в залата. Концертната програма бе подготвена много прецизно. А самата сцена бе окичена с цвят червен – цвят на любов, живот и страст. Тези думи изцяло описват народната певица – изпълнена с любов към народната песен, когато запее Златина вдъхва живот на песента, а страстта, която влага , се вижда и проличава в начина на изпълнението. Нейният глас се чува, не само в Родопите и България, а и извън пределите на страната. Заслужено Златина Узунова получи званието „Почетен гражданин на град Смолян” и бе удостоена със Златен плакет.

Като педагог и художествен ръководител на 3 хора – „ Никола Кенов“, „Маестро Атанас Капитанов“ и „Орфееви звуци“ , в НЧ „Христо Ботев-1871г.” в Смолян, тя бе наградена с най-високата награда на читалището почетен диплом и Златен плакет „ Христо Ботев“. Златина Узунова бе отрупана с цветя и букети от близки приятели, колеги, роднини и нейното семейство. Нейният юбилеен концерт постави и края на майските културни тържества в Смолян. Това бе един голям концерт, който народната певица Златина Узунова подготви за публиката, за колегите и за самата себе си. Признателността към творчеството й е голяма!

Кристина Владимирова-Худ.р-л на ДМФ „Щурче” и ВГ „Ро-войс” към НЧ „Христо Ботев-1871г.” Смолян

Вирни се горе