478 МПС са проверени в област Смолян в рамките на полицейска акция на TISPOL

478 МПС са проверени в област Смолян в рамките на полицейска акция на TISPOL

От 08 до 14 септември на територията на област Смолян, както и в цялата страна се проведе полицейска акция, организирана в рамките на плана за провеждане на полицейски операции за контрол на пътното движение на TISPOL – европейската организация на службите на пътна полиция. Операцията се проведе едновременно във всички страни-членки на ЕС, съобщиха от полицията. По време на едноседмичната акция полицейските служители извършваха засилени проверки за използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците, използването на детски обезопасителни системи при превозване на деца в автомобилите, както и за използването на обезопасителни каски от водачите и пътниците на мотоциклети.

В област Смолян са проверени общо 478 МПС (263 пътници на предни седалки, 106 пътници на задни седалки, в 50 автомобила са превозвани деца). Констатирани са общо 55 нарушения, както следва: неизползване на обезопасителни колани от водачи – 51 броя; неизползване на обезопасителни колани от пътници на предна седалка – 2 броя; неизползване на обезопасителни каски на мотористи – 2 броя. За констатираните нарушения е взето отношение по Закона за движение по пътищата.     Основната цел на TISPOL е чрез кампанията за контрол да се окаже въздействие върху поведението на водачите на МПС и пътниците и те да осъзнаят, че предпазните колани и каските намаляват риска от настъпване на сериозно увреждане или смърт при пътен инцидент.

С цел подобряване на безопасността на движението и намаляване на пътнотранспортните произшествия, в област Смолян се провежда полицейска операция по метода на широкообхватния контрол. В рамките на акцията полицейските служители ще извършват проверки за правоспособност на водачите, за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност”, за спазване ограниченията за скорост, за шофиране след употребата на алкохол, както и за техническа изправност на автомобилите.

Вирни се горе