400 младежи се записаха за участие в инициативата „Мисия Смолян”

400 младежи се записаха за участие в инициативата „Мисия Смолян”

400 младежи се записаха за участие в инициативата „Мисия Смолян”, от понеделник 200 започват работа по разкрасяване на община Смолян

400 младежи ще разкрасяват община Смолян през лятната ваканция в инициативата на Общината и почистващата фирма „Титан Клинър” – „Мисия Смолян 2013”. За трите смени на младежката кампания, до крайният срок – 8 юли, са се записали 300 юноши в града и 80 в селата. 20 младежа пък са определени за ръководители на бригадите, а четирима педагози ще са комплексни отговорници, които ще се следят за безопасността на участниците и ще следят тяхната работа. В селата преки ръководители ще бъдат кметовете и кметските наместници.

Групите ще се трудят по 4 часа дневно – от 08.00 до 12.00 часа, като целта е да се избегнат летните горещини. „Мисия Смолян” ще започне на 15 юли и ще продължи до 23 август, на три смени, като всеки младеж ще се включи в разкрасяването на населеното си място по 10 дни. За своята инициативност всеки ще бъде стимулиран финансово, в края на всяка смяна. Обектите, които ще се почистват са съобразени с жилищния район на младите хора, местата, в които се събират най-често, детски и спортни площадки, както и екопътеки. Целта е младежите да преустроят съгласно своите виждания и интереси любимите си места, да се учат да пазят и съхраняват родния край като бъдещи добри стопани. По този начин се осигурява и занимание за лятната ваканция, умения за работа в екип, сплотяване и интеграция.

Кампанията ще обхване Смолян, селата Смилян, Момчиловци, Арда, Търън, Широка лъка, Виево, Кутела, Петково, Могилица и Влахово. Първата смяна започва на 15 юли и ще продължи до 26 юли, втората е от 29 юли до 9 август, а третата е от 12 до 23 август.

На 15 юли общо 178 деца в града и около 50 селата ще започнат работа в първа смяна.

Почистващата фирма „Титан Клинър” и тази година осигурява за участниците тениски, шапки, ръкавици, работни инструменти, чували, както и извозване на формираните отпадъци. Всяка група ще има медицинска чанта, както и ще получи инструктаж за безопасност и инструкция как се събират различните видове отпадъци.

Вирни се горе