38 пожара станаха през февруари, повечето от тях заради непочистени комини

38 пожара станаха през февруари, повечето от тях заради непочистени комини

През месец февруари 2013 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 73 броя произшествия, от които 38 пожара, 22 пъти оказване на техническа помощ и са проведени 13 аварийно-спасителни дейности.

От възникналите пожари, 6 са с щети, съобщиха от ОУ“Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян. Три от пожарите са възникнали в жилищни сгради, един в обществена сграда, един в МПС и един в дърводелски цех. Основна причина за възникването на 35 от пожарите са непочистени комини и изхвърляне на незагасени отпадъци от печки с твърдо гориво, отчитат огнеборците.

При пожарите с нанесени материални щети са унищожени 330 кв.м. покривна конструкция, опушени стени, унищожена бяла и черна техника на 3 домакинства.

Произшествията, възникнали по Районни служби “Пожарна безопасност и защита на населението” са – Смолян – 26; РС Девин– 11; Доспат – 2., РС Златоград – 7., РС Мадан – 4, РС Баните – 2, РС Чепеларе -4, РС Пампорово – 3 и и група “Спасителна дейност” – 14.

ОУПБЗН припомня на гражданите, че е необходимо да спазват правилата за пожарна безопасност при експлоатацията на отоплителни уреди в домакинствата.

Предупредиха, че изхвърлянето на пепел и жарава от печките с твърдо гориво да се извършва на обезопасени места, при необходимост да почистват комините само с механични средства, да използуват само изправни и стандартни отоплителни уреди и да не оставят без наблюдение включени отоплителни уреди и същите да се експлоатират съгласно инструкциите на производителя.

При пожар, незабавно информирайте на телефона за спешни повиквания – тел. 112!

Вирни се горе