350 смолянчани получиха персонален идентификационен код

350 смолянчани получиха персонален идентификационен код

350 души от Смолян и областта са получили персонален идентификационен код /ПИК/ от НАП. Шест месеца след активирането на услугата, интересът към нея продължава. С ПИК гражданите могат да проверят в интернет върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, да получат информация за членството си в пенсионен фонд, както и да видят какъв трудов договор е декларирал пред НАП работодателя им. Чрез ПИК клиентите на приходната агенция могат да поискат и издаването на документи, например удостоверение за липса на задължения, съобщиха от пресцентъра на приходната агенция в Смолян.

Към момента най-използвани услуги чрез ПИК са справка за трудов договор, позволяваща на лицето да провери вида и дали договорът му е за пълен работен ден или 4-часов такъв и справка за размера на внесените осигуровки към осигурителния доход. Всеки клиент, проявил интерес към новите електронни услуги, може да получи своя персонален идентификационен код, ако посети офис на НАП по постоянен адрес и подаде заявление по образец.

Потребителите могат да получат допълнителна информация за услугите, предоставени от НАП с ПИК на телефона на информационния център на НАП на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700.

Вирни се горе