336 домакинства ще бъдат анкетирани в областта в 26 населени места

336 домакинства ще бъдат анкетирани в областта в 26 населени места

През 2012 год. Националният статистически институт продължава да провежда наблюдението на работната сила, което е най-голямото регулярно извадково статистическо изследване, провеждано в домакинствата.

Изследването осигурява текуща информация за икономическата активност, заетостта и безработицата на населението в съответствие с регламентите на Европейския парламент и на Съвета, и на Европейската комисия.

Наблюдението на работната сила в област Смолян се извършва от анкетьори на Териториалното статистическо бюро, които се легитимират със служебна карта. Те посещават домакинствата по определен график и провеждат интервю, като попълват отговорите на лицата в специално подготвена за изследването анкетна карта, съдържаща въпроси относно икономическата активност на членовете на домакинството.

Анкетират се всички лица на 15 и повече навършени години. През всяка седмица се анкетират различни групи домакинства, включени в извадката. Наблюдаваният период и периодът за провеждане на наблюдението са различни за отделните групи домакинства.

В област Смолян домакинствата, които трябва да бъдат анкетирани през първо тримесечие са 336 живеещи в 26 населени места. Избрани са на случаен принцип въз основа на информацията, получена при преброяване на населението. Участието на всяко избрано домакинство е от изключително важно значение за точността на получаваните резултати, обясниха от статистика.

Населените места, в които са попаднали домакинства за наблюдение са: осемте града в областта (Смолян, Девин, Мадан, Неделино, Златоград, Чепеларе, Рудозем и Доспат) и селата Смилян, Рибница, Лясково, Борино, Буково, Късак, Влахово, Долен, Грохотно, Богутево, Барутин, Оряховец, П.Серафимово, Старцево, Изгрев, Михалково, Змейца, и Вишнево.

През 2012 год. към Наблюдението на работната сила е включен допълнителен модул на тема „Преход от работа към пенсиониране”. Обект на анкетиране ще бъдат лицата на възраст от 50 до 69 навършени години. Целта е да се получи информация за ефекта от проведените реформи в пенсионната политика, както и да се създаде основа за бъдещи политически решения в тази област. В област Смолян през първо тримесечие на 2012 год. трябва да бъдат анкетирани 84 домакинства.

Опазването на тайната на получените данни и използването им само за статистически цели е гарантирано съгласно чл. 25, 26 и 27 от Закона за статистиката.

Териториалното статистическо бюро гр.Смолян предварително изразява своята благодарност към домакинствата, които с участието си в Наблюдението на работната сила, съдействат за получаването на достоверна статистическа информация за пазара на труда.

Вирни се горе