315 ученици от Смолянска област успешно завършиха практиката си

315 ученици от Смолянска област успешно завършиха практиката си

315 ученици от 8 професионални гимназии в Смолянска област успешно завършиха практиката си, а на 14 вече е предложен трудов договор за работа в предприятия и фирми, където са стажували. Това стана ясно по време на Регионална конференция на наставниците и учителите по проект BG051PO001-3.3.07-001 «Ученически практики». Конференцията се проведе на 5 октомври в залата на хотел «Кипарис Алфа» в Смолян и в нея участваха директори на професионални гимназии, учители и наставници, обучавали учениците. «Ние полагаме усилия и много труд, за да се осъществи така необходимата връзка между професионалното образование и работодателите.

Смисълът на тези практики е да се повишат уменията на учениците и те да намерят своята реализация», каза при откриването на конференцията началникът на РИО-Смолян Иван Муцевски. Целите и дейностите по проект «Ученически практики» представи регионалният координатор от РИО инж. Нина Алексиева. Тя обобщи резултатите до момента. В проекта от Смолянска област участват 8 професионални гимназии – ПГ “Васил Левски” – Доспат, ПГЕ “А.С.Попов” – гр. Девин, ПГ”Христо Ботев”-гр. Златоград, ПГ “Васил Димитров”-гр.Мадан, ПГИ “Карл Маркс”, ПГТТ”Христо Ботев”- Смолян, ПГ по туризъм – гр. Смолян и ПГСГСТ”Н.Й.Вапцаров”- гр.Чепеларе. 53-ма са работодателите и представителите на бизнеса, които са се включили и са дали възможност на общо 348 ученици от 11-и и 12-и клас да практикуват в реална работна среда в техните фирми. Учениците са имали 68 наставници, които са ги обучавали на работното им място, подпомагани от 27 наблюдаващи учители. 315 ученици са завършили успешно практиката и са придобили сертификат. Отзивите на оторизираните наставници за работата и дисциплинираността на участващите ученици са много добри, а това е предпоствка за продължаващо дългосрочно партньорство. Учениците от своя страна споделят, че са удовлетворени от даваната им възможност за поемане на отговорност, а това ги мотивира за успешна реализация и за усвояване на все повече и повече компетенции, умения и знания в реалния живот. Работейки в реална работна среда, учениците научават много нови и полезни неща, свързани със специалността им. Стажантите освен това обогатяват контактите си със специалисти в областта на професията, по която се обучават.

Участващите в конференцията учители от професионалните гимназии и наставниците споделиха своите впечатления от реализираните до момента ученически практики. Предстоят още две важни събития по изпълнението на дейностите : Първа секторна конференция в гр. София на 11-12 октомври, 2013 г. , в която ще участват три професионални гимназии и 4 представители на бизнеса от област Смолян в професионално направление «Туризъм», «Лека промишленост» и «Стопанско управление». На 18-20 октомври, 2013 г. ще се проведат Дни на професиите в гр. Пловдив, в които ще се представят 8-те професионални гимназии, участници в проекта.

Вирни се горе