300 души от областта имат достъп до системи на НАП, проверяват осигуровките си

300 души от областта имат достъп до системи на НАП, проверяват осигуровките си

Близо 300 души от Смолянка област са получили своя персонален идентификационен код от НАП. Той дава достъп на клиентите на НАП до масивите на администрацията, така че всеки може да прави справка за следните услуги – справка за осигурителния доход, върху който се внасят задължителните осигуровки, справка за трудовия договор, обявен от работодателя, справка за вноските за допълнително задължително пенсионно осигуряване (вноски за втора пенсия), включително информация за пенсионния фонд и възможност да се подаде чрез интернет искане за издаване на данъчен документ.

Услугата дава възможност на потребителя да следи в базата данни на НАП активен ли е трудовият му договор, какъв е осигурителният му доход и какви вноски прави работодателят му по индивидуалните партиди за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Така на практика, всяко наето лице ще може да контролира коректността на своя работодател и да сигнализира НАП при нередности.

Издаването на идентивикационния код става за броени минути. След подаване на заявлението клиентът получава 12-разрядна персонална комбинация от произволни цифри и букви, която ще бъде известна единствено на него. Услугата е безплатна и спестява преки административни разходи на гражданите и лично посещение в НАП.

Потребителите могат да получат допълнителна информация за услугите, предостявани от НАП с ПИК на телефона на информационния център на НАП на теленфона на информационния център на НАП 0700 18 700.

Вирни се горе