30 000 лева се събраха за ремонт на къщата в Момчиловци, която пострада при пожар

30 000 лева се събраха за ремонт на къщата в Момчиловци, която пострада при пожар

На финала на дарителската кампания, която обявихме в помощ на пострадалите при пожар 7 семейства от Момчиловци, съм щастлива да отчета, че паричните дарения за опожарената къща стигнаха 30 000 лв. Най-щедрият дарител е Фондация КРОС, която спази обещанието, дадено от изпълнителния й директор Кирил Хаджихристев по време на Новогодишното благотворително парти, и помогна за възстановяване на многофамилната къща с 10 000 лв. Парите постъпват във Фондацията от заплатите на общинските съветници на КРОС. Това съобщи кметът на селото Сийка Суркова.

Втора в класацията по благотворителна щедрост се нарежда Камарата на строителите – Смолян с председател Владимир Кехайов. По негова инициатива 16 фирми откликнаха на призива за помощ и бяха събрани 5 000 лв., като сумата беше връчена на представител на живеещите в опожарената къща в кметството. Веднага след пожара, пламнал на 18 декември м.г. Общински съвет – Смолян, гласува еднократна помощ за хората с общ размер 3 000 лв. Парите бяха изплатени от Общината и дадени на семействата още преди Коледа. Високо оценен е благородният жест и на коледарчетата, дарили 954 лв. и младежите, скачали за Богоявленския кръст, които предоставиха за каузата 1715 лв. Така децата на Момчиловци помогнаха за ремонта на опожарената къща с близо 3 000 лв. Благотворителното Новогодишно парти с безвъзмездното участие на певицата Нина Иванова и самодейците от НЧ “Светлина-1925” събра близо 2 600 лв. Не сме забравили и добрината на дарителите с момчиловски корен Надя и Свилен Савови, които преведоха от Обединени арабски емирства 1 000 лв. и по волята им с тях се закупиха керемиди. Останалите около 6 000 лв. са дарени от хора с добри сърца в дарителската сметка и в кутиите, които бяха поставени в търговските обекти в Момчиловци.

Отворихме ги пред комисия, а парите внесох в обявената в началото на кампанията сметка. Покривът от 220 кв. м. на къщата близнак вече е изцяло завършен, като перфектното и бързо изпълнение е дело на “Дюлгер” ООД. Фирмата свали цената на строителните дейности с 2 000 лв. – това е нейното дарение за каузата, отчете още Суркова. Освен това дървеният материал за конструкцията е предоставен безвъзмездно от пет дърводобиващи и преработващи фирми от региона, а много други фирми безвъзмездно осигуриха превоз. В момента се извършва вътрешен ремонт на жилищата – измазване и монтаж на гипсокартон. Всеки от дарителите ще получи благодарствено писмо от Кметството и пострадалите семейства. На всички тях и на анонимните дарители, които отделиха част от бюджета си в дарителските кутии, пожелавам да им се върне стократно добрината! На всички вас – СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

Вирни се горе